Хотелијерство (TT42O3)
- Врста и ниво студија: Основне академске студије
- Статус предмета: Обавезан
- Број ЕСПБ: 5
- Семестар: 8
- Број часова: 2+3
Циљ предмета
формирање односа студената према хотелијерству као делатности од кључног значаја за развој туризма (база туризма), схватање значаја хотелијерства за укупан друштвено-економски развој привреде одређене територије (места, региона, земље), разумевање тржишне димензије хотелијерства и нужности различитих облика његовог испољавања у пракси, преглед различитих система хотелијерске праксе у различитим деловима света, идентификовање основних фактора од утицаја на груписање, разврставање, типизацију, категоризацију и специјализацију угоститељских објеката у пракси.
Исход предмета
студенти треба да стекну фундаменталнa знања из области хотелијерства која пружају основ за даљу надоградњу у овој области, препознају и разумеју специфичности пословања хотелијерства у оквиру различитих група, врста, типова и категорија угоститељских објеката одређеног капацитета, примене усвојене специфичности пословања у пракси хотелског пословања кроз испољавање економско-комерцијалних и менаџерских функција у хотелијерству, усвоје знања потребна за извршни, контролни и стратегијски практични рад у области хотелијерства.
Садржај предмета
Теоријска настава
1.Основни појмови у хотелијерству. 2. Основне и додатне делатности хотелијерства. 3. Врсте услуга у хотелијерству. 4. Карактер рада и начин одвијања радних операција у хотелијерству. 5. Функције хотелијерства. 6. Место хотелијерства у туристичкој привреди. 7. Повезаност хотелијерства са осталим привредним и непривредним делатностима. 8. Појам и основне специфичности хотелског производа. 9. Појам угоститељског објекта. 10. Систематизација угоститељских објеката. 11. Капацитет угоститељских објеката. 12. Класификација угоститељских објеката за смештај. 13. Појам, капацитет и типизација хотела. 14. Остале врсте угоститељских објеката за смештај. 15. Категоризација угоститељских објеката за смештај.
Практична настава
Историјски осврт на развој домаћег и међународног хотелијерства. Упознавање са обимом и стуктуром међународног и домаћег хотелијерства. Елаборација теоријске наставе на бази анализа случајева из домаће и међународне хотелијерске праксе. Практичан значај систематизације угоститељских објеката – анализе случајева и дискусија. Заступљеност различитих врста, типова и категорија угоститељских објеката у укупном смештајном капацитету одређеног простора као показатељ степена развијености и тржишне оријентације хотелијерства. Обилазак београдских хотела.
Литература
Основна:
Косар, Љ.: Хотелијерство I, ВХШ, Београд 2012
Косар, Љ.: Хотелијерство II, ВХШ, Београд 2010
Допунска:
Rutes, Walter A., Richard H. Penner, and Lawrence Adams. Hotel design, planning, and development, Second edition. WW Norton & Company, 2012
″Хотеллинк″ 1-30/2003-2017, часопис за теорију и праксу хотелијерства, ВХШ, Београд – избор текстова