Пратите нас

Image Alt

Становништво и туризам (TT42O2)

  /  Становништво и туризам (TT42O2)

Становништво и туризам (TT42O2)

  • Врста и ниво студија: Основне академске студије
  • Статус предмета: Обавезан
  • Број ЕСПБ: 4
  • Семестар: 8
  • Број часова: 2+1

Циљ предмета

Овладавање предметом демографије, теоријом, техникама и методама демографске анализе, релевантним за туризам. Уочавање системске повезаности развоја туризма и развитка становништва. Разумевање значаја демографских процеса за промене на туристичком тржишту, за обликовање нових видова тражње, и за конципирање и планирање адекватне туристичке понуде.

Исход предмета

Студенти ће повезати знања из различитих научних области и развити способност интердисциплинарног начина размишљања. Моћи ће да користе податке из различитих извора, обрађују их и интерпретирају. Биће у могућности да примене стечена знања и вештине за демографску анализу туристичког тржишта и за решавање изазова у пракси, као и да на креативан начин уваже демографске варијабле у планирању развоја специфичних облика туризма.

Садржај предмета

Теоријска настава

Туризам и становништво као категорије (предмет) интердисциплинарних истраживања. Системска повезаност развоја туризма и становништва. Утицај развоја туризма на демографске промене. Утицај демографских процеса на туристичко тржиште. Демографске карактеристике као основ различитих врста туристичке потражње. Демографске карактеристике у функцији креирања туристичке понуде. Становништво као својеврсна туристичка вредност.

Слабо насељени и ненасељени простори и развој туризма. Карактеристике различитих генерација на туристичком тржишту. Миграције подстакнуте развојем туризма. Туризам подстакнут миграцијама. Преразмештај становништва подстакнут развојем туризма. Демографско старење и туризам. Промене породичних структура и туризам. Значај туризма за економску активност становништва и интергранску мобилност радне снаге. Значај туризма за социјални развој и промене статуса женског становништва. Демографске и социоекономске карактеристике домаћинстава и туризам. Особености демографског развоја туристичких регија. Ефекти и специфичности туризма као фактора демографског развитка.

 

Практична настава

(Не)компатибилност статистике становништва и статистике туризма. Демографска терминологија. Извори података у демографији. Технике анализе у демографији. Коефицијенти туристичке функционалности. Коефицијенти туристичког интензитета, показатељи склоности ка туристичким путовањима – моментна и генерацијска перспектива. Извори прихода домаћинстава у туристичким регијама и зонама. Карактеристике станова (из пописне статистике) као израз социјалних промена

Литература

Основна:

Радивојевић, Б. (2018), Демографска анализа, Економски факултет, УБ.

Девеџић М. (2011), Утицај туризма на демографски развитак (пример Црногорског приморја), Географски факултет у Београду, Београд.

Допунска:

Yeoman, I., Hsu. H. C. Cathy, Smith K, Watson, S. (2011), Tourism and Demography, Goodfellow Publishers Ltd.

World Tourism Organization and the European Travel Commission (2010), Demographic Change and Tourism.