Пратите нас

Image Alt

Урбанистичка регулација насеља

  /  Урбанистичка регулација насеља

Урбанистичка регулација насеља

Циљ предмета

На предмету ће бити обрађена тематика урбанистичке регулације градских и сеоских насеља уз навођење искустава Србије и европских држава. Посебна пажња ће бити посвећена параметрима и индикаторима урбанистичке регулативе. Задаци ће да обухвате објашњавање модела регулационог плана, методологије његове израде, укључења актера, анализе урбане структуре, као и питања спровођења плана. На примерима градова из Србије и Европе биће објашњен основни смисао регулације насеља, као и питања легислативе у овој области. Сеоска насеља и планирање њиховог грађевинског подручја и атара биће саставни део овог курса.

Исход предмета

Исход предмета ће бити оспособљавање студента за коришћење савремених метода и техника у урбанистичком планирању, практична примена стечених знања на примерима регулационих планова за делове градских насеља и села, као и схватање односа свих актера у простору и учешћа јавности у процесу доношења плана.

Садржај предмета

Теоријска настава

(1) Регулација насеља (град и село); (2) Врсте регулационих планова; (3) Законски основ за израду планова и поступак израде; (4) Саобраћајна инфраструктура као основ развоја града; (5) Корбизјеови примери планирања града (6) стратегије развоја српских градова-урбане вредности и ниво регулације у њима; (7) центар града-историјске вредности и савремени приступ; (8) урбанистички параметри; (9) парцела и парцелација; (10) урбанистичко пројектовање; (11) програмирање и изградња града; (12) учешће јавности код израде плана; (13) обнова града; (14) обнова села; (15) плански основ за развој села

Практична настава:Вежбе, Други облици наставе, Студијски истраживачки рад

Дефинисање циљева и метода израде регулационог плана; практични рад: Регулациони план дела насеља; уређење села (примери планова села); план парцелације (основне поставке); локацијска и грађевинска дозвола; специјална намена у регулационим плановима

Литература

Шећеров, В: Стратешко планирање града, УБ Географски факултет, Београд, 2012.
Стојков, Б: План и судбина града, Грађевинска књига, Београд, 1992
Стратегија развоја и уређења насеља у новим условима, УУС, 1998.
Регулациони план, урбанистички пројекат и план парцелације, УУС, 1998.
Шећеров В., Крчум Н.: Обим регулисања намене земљиштаи  грађења у просторним плановима општина-на примеру општине Смедерево у Планска и нормативна заштита простора и животне средине, АППС и ГФУБ, Београд, 2005.
Шећеров В., Филиповић Д.: Екоменаџмент као елемент развоја града Урбани менаџмент, урбани маркетинг и предузетништво у функцији (квалитативног) развоја урбаних агломерација, УУС, Врњачка Бања, 2001.
Шећеров В.: Искуства Аустрије у обнови села и могућност њихове примене у Србији, у Зборнику радова са Првог конгреса српских географа, СГД, Београд, 2007.
Локална самоуправа у планирању и уређењу простора и насеља, АППС, Београд, 2001.
Регулациони план, урбанистички пројекат и план парцелације, УУС, Београд, 1998
Закон о планирању и изградњи, Сл. Гласник РС, бр. 24/2011.
примери ПГР/ПДР  у Србији; примери европских урбанистичких планова