Пратите нас

Image Alt

Урбана и рурална обнова

  /  Урбана и рурална обнова

Урбана и рурална обнова

  • Врста и ниво студија: Основне академске студије
  • Наставник
  • Статус предмета: Изборни
  • Број ЕСПБ: 5
  • Семестар: 6
  • Број часова: 2+2

Циљ предмета

Циљ предмету је дефинисање и разјашњење основних појмовиа и развој идеје о обнови града и села, као и приказ текуће праксе и принципа у Европи и Србији. Идеја о обнови села и града биће разрађена са становишта комплексног приступа где ће бити обухваћени социјални, економски и физички елементи који одређују начин и квалитет обнове насеља. Обнова села ће бити посебно испитана са становишта текуће праксе у земљама у транзицији а нарочито са становишта стратегије развоја Србије. Обнова града ће бити објашњена у виду разноликих приступа а у зависности од економске, еколошке и културне матрице појединих делова града, односно специфичних ситуација од којих зависи приступ обнови града. Град Београд ће бити један од најважнијих модела на коме ће ови принципи бити објашњени.

Исход предмета

Исход предмета ће бити спознаја студента о важности обнове градова и села, као и примена принципа обнове у пракси просторног и урбанистичког планирања.

Садржај предмета

Теоријска настава
(1) Појам обнове града и села; (2) развој идеје о обнови града; (3) различити облици обнове града; обнова села у новим условима; (4) европски принципи обнове града и села; (5) рестаурација као облик обнове града; (6-7) ревитализација и рехабилитација као облици обнове града; (8-9) адаптација и санација као облици обнове града; (10) реконструкција физичке структуре града; (11) социјално-културни аспект обнове града и села; (12) економски аспект обнове града и села; (13) еколошки аспект обнове града и села; (14-15) обнова града као стратешки принцип развоја Србије

Практична настава:Вежбе, Други облици наставе, Студијски истраживачки рад
Детаљни приказ примера различитих типова обнове у простору града и села; упознавање са сегментом обнове града и села у просторним и урбанистичким плановима; рад на конкретном примеру урбане обнове дела Београда

Литература

Стојков, Б: План и судбина града, Грађевинска књига, Београд, 1992.
Стојков, Б.: Урбографија, ИАУС, Београд, 1997.
Стојков, Б.: Обнова градова у Србији и Русији, ИАУС, 2000.
Симоновић Ђ., Рибар М.: Уређење сеоских територија и насеља; Максимовић Б.: Обнова градова Србије у 19. и 20. веку
Стратегије просторног развоја Европе (ESDP, VISION PLANET, ESTIA,…)
Steinbach Way, Аустрија, 2004.
Шећеров В.: Обнова села у просторним плановима општина – пример ППО Суботица”,  Гласнику СГД 22007.
Шећеров В.: Искуства Аустрије у обнови села и могућност њихове примене у Србији, у Зборнику радова са Првог конгреса српских географа, СГД, Београд, 2007., остали препоручени радови.