Пратите нас

Image Alt

Етнолошке основе туризма

  /  Етнолошке основе туризма

Етнолошке основе туризма

Циљ предмета

Стицање научних знања о етнологији и њеном значају за туризам, развој правилног односа студената према етнолошким вредностима српске и других етничких заједница у Србији. Формална и структурално-функционална анализа етнографских вредности Србије и њени начини употребе у туризму вршиће се презентацијама фундаменталних туристичких обележја (народно градитељство, производи старих заната, фолклор, народна уметност).

Исход предмета

Оспособљавање студената за правилно тумачење теоријско-методолошких концепција у етнологији и дефиниција појмова значајних за етнологију и туризмологију.

Садржај предмета

Теоријска настава:
Дефиниције и одлике етно туризма; Туризам и основни етнолошки и антрополошки појмови; Повезаност етно туризма са другим врстама туризма; Проучавање акултурационих процеса у односу туриста – домаћини и проблем „кварења” традиционалне културе; Туризмологија и етнички идентитет: мултикултурализам и етнички плурализам; Употреба духовне културе у туристичке сврхе; Употреба материјалне културе у туристичке сврхе: народна архитектура, занатство, исхрана; Употреба материјалне културе у туристичке сврхе: народне ношње, етно села, етно паркови; Фолклорно наслеђе и туризам; Етно-наслеђе појединих народа у функцији развоја туризма; Етно-наслеђе у туристичкој понуди неких земаља; Етно-манифестације и туризам; Етно-манифестације у Србији; Етно-манифестације у свету; Понуда и потражња етнографских вредности на туристичком тржишту.
Вежбе:
Практичним примерима студенти разрађују поједина теоријско-методолошка питања. У време часова вежби студенти ће критички анализирати потребе етнолошких знања у туризму, а израдом семинарског рада студенти биће оспособљени да самостално налазе начине повезивања етнологије и туризмологије.

Литература

Павловић, С. (2010). Етнолошке основе туризма. Географски факултет Универзитета у Београду
Баузингер Херман, Етнологија, Библиотека XX век, Београд, 2002.
Фабијети Уго, Малигети Роберто, Матера Винченцо, Увод у антропологију – од локалног до глобалног, Clio, Београд, 2002.