Пратите нас

Image Alt

Биодиверзитет и туризам

  /  Биодиверзитет и туризам

Биодиверзитет и туризам

  • Врста и ниво студија: Мастер академске студије
  • Наставник
  • Статус предмета: Изборни
  • Број ЕСПБ: 7
  • Семестар: 2
  • Број часова: 3+0

Циљ предмета

Организацијом развоја туристичких активности на еколошки одржив и одговоран начин, туризам може допринети заштити, очувању и унапређењу биолошке разноврсности преко валоризације њених вредности као примарног или комплементарног мотива у туристичким кретањима. Циљ предмета је да истакне преклапање тенденције за развојем туризма у подручјима у којима је и најзаступљенија разноврсност живог света и њихових станишта и да укаже на индикације које тај процес (у садашњости, а посебно у пројектованим очекивањима) има на процес угрожавања стања биодиверзитета (или његовог унапређења) и на побољшање квалитета животног стандарда домицилног становништва. Неопходно је истицати двосмерни ефекат туристичког промовисања и валоризације вредности биодиверзитета, преко низа позитивних и негативних аспеката на аутохтона станишта живих организама и њихових заједница који примарно проистичу из процеса трансформације простора (конверзије станишта), али несумњиво и повећаног антропогеног притиска.

Исход предмета

Сагледавање и примена могућности коегзистенције развоја и унапређења туристичких активности и промета у пределима у којима се налазе значајна подручја биолошке разноврсности на глобалном, регионалним и у националним нивоима, уз одрживо коришћење и презентацију природних ресурса.

Садржај предмета

Предавања: 1. Појам и значај биодиверзитета (научни, еколошки, естетски, етички, економски, …); 2. Актуелно стање биодиверзитета и фактори угрожавања; 3. In situ приступ очувању биодиверзитета (in situ заштита – заштићена природна добра); 4. Ex situ заштита – ЗОО вртови, ботаничке баште, природњачке збирке и музеји…) и њихова валоризација у туризму; 5. Заштићена подручја за очување биодиверзитета по међународним критеријумима (концепција „врућих” тачака биодиверзитета) и туризам; 6. Заштићена подручја за очување биодиверзитета по међународним критеријумима (концепција „врућих” тачака маринских екосистема) и туризам; 7. Заштићена подручја за очување биодиверзитета по међународним критеријумима (Резервати биосфере, Светска природна баштина, подручја дивљине …); 8. Подручја очуваних вредности биодиверзитета глобалног и регионалног значаја као туристичке дестинације (биодиверзитет као примарна и комплементарна туристичка вредност); 9. Систем заштите природе у Србији; 10. Валоризација заштићених природних вредности у функцији туризма (пример Србије); 11. Специфични облици организације и реализације туристичких кретања у еколошки осетљивим просторима (екотуризам, неки облици ловног туризма – bird watching, фото-сафари …); 12. Еколошки ефекти развоја туризма на дестинацијама очуваних вредности биодиверзитета; 13. Економски ефекти развоја туризма на дестинацијама очуваних вредности биодиверзитета (показатељи: број туриста, приходи, учешће прихода у БНД, развој туристичке инфраструктуре…); 14. Еколошко образовање и промоција вредности биодиверзитета у туризму.

Литература

Stevanović, V., Vasić, V. eds. (1995): Biodiverzitet Jugoslavije sa pregledom vrsta od međunarodnog značaja, Biološki fakultet i Ecolibri, Beograd.

Јовичић, Д. (1997): Развој туризма и заштита природе у националним парковима, Веларта, Београд.

Јовичић, Д. (2010): Туризам и животна средина, Тон Плус, Београд.

Изабрани научни и стручни текстови.