Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Опште вести   /  ГЕОГРАФСКИ ФАКУЛТЕТ НА ЕКОФЕСТИВАЛУ ДУРМИТОР 2024

ГЕОГРАФСКИ ФАКУЛТЕТ НА ЕКОФЕСТИВАЛУ ДУРМИТОР 2024

У периоду 19-22.07.2024. осам представника Универзитета у Београду Географског факултета учествовало је на Екофестивалу – Одрживо понашање за одрживу будућност – Дурмитор 2024 у организацији Wild Beauty Art, под покровитељством Министарства туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера Републике Црне Горе.

Испред Географског факултета учествовали су доц. др Иван Самарџић, истраживач-приправник Ирена Благајац и Александар Радуловић, као и студенткиње Јелена Лазић, Милена Филиповић, Емилија Крантић, Милица Костић и Ивана Јевтић.

Првог дана смо обишли цркву Светог Ахилија у Ариљу, затим Златарско језеро и рекултивисану депонију „Стањeвина“ у Пријепољу. Смештај учесника екофестивала је био надомак Савиног кука на Жабљаку. Другог дана манифестације учествовали смо у акцији прикупљања отпада на простору почетне станице жичаре, а касније смо се и возили жичаром и обишли Савин кук. Касније током дана, доц. др Иван Самарџић је одржао предавање на тему Управљање отпадом и значај рециклаже. Трећег дана је истраживач-приправник Ирена Благајац одржала радионицу за децу основне школе на тему Одрживо понашање у граду и природи. Након тога смо обишли и Црно језеро. У повратку за Београд обишли смо и локалитетe Ђурђевића Тара, меандре Ћехотине и манастир Милешева.

Посебна захвалност проф. др Радету Шаровићу, организатору манифестације и нашем домаћину који је заслужан за дивно проведено време на Жабљаку.