Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Опште вести   /  Одржан XII научно-стручни скуп са међународним учешћем

Одржан XII научно-стручни скуп са међународним учешћем

ПЛАНСКА И НОРМАТИВНА ЗАШТИТА ПРОСТОРА И ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ”,

Нови Пазар, 5 – 7. октобар 2023. године

У организацији Асоцијације просторних планера Србије и Универзитета у Београду – Географског факултета, а у сарадњи са Министарством просвете, Министарством науке, технолошког развоја и иновација, Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Градом Новим Пазаром, од 05. до 07. октобра 2023. године у Новом Пазару, успешно је одржан дванаести по реду научно-стручни скуп са међународним учешћем „Планска и нормативна заштита простора и животне средине”.

Скупу је присуствовало близу 200 учесника, научних радника и стручњака, представника државних и локалних органа управе као и невладиног сектора, што овај скуп уз прошлогодишњи, сврстава у посећеније скупове у организацији АППС у последњих десетак година. Поред домаћих аутора, радове и искуства презентовало је и у дискусији учествовало више експерата из земаља у окружењу, као и значајан број младих истраживача.

Скуп је свечано отворен 05. октобра 2023. године у Културном центру Новог Пазара, а речи добродошлице присутнима су упутили др Дејан С. Ђорђевић, председник Асоцијације просторних планера Србије и координатор скупа, проф. др Велимир Шећеров, декан Географског факултета Универзитета у Београду и координатор скупа, проф. др Дејан Филиповић, проректор Универзитета у Београду, председник Научног одбора и координатор скупа, као и Душан Ристић, заменик председника Организационог одбора скупа.

Прилику да се обрате присутнима и поздраве скуп имали су проф. др Драгослав Шумарац, проректор Државног универзитета у Новом Пазару, др Александар Јевтић, председник Удружења урбаниста Србије и проф. др Урош Радосављевић, Департман за урбанизам Архитектонског факултета Универзитета у Београду. Скуп је свечано отворио Нихат Бишевац, градоначелник Новог Пазара.

У пленарном делу скупа, уводне реферате саопштили су: проф. емеритус др Мирко Грчић, Универзитет у Београду – Географски факултет, проф. др Дејан Филиповић, Универзитет у Београду – Географски факултет, проф. др Александар Пеулић, Универзитет у Београду – Географски факултет, Ана Граовац, дипл.инж.арх., Нова планска пракса, проф. др Драгутин Тошић, Универзитет у Београду – Географски факултет, мср Душан Ристић, дипл. простор.планер, Природно-математички факултет Универзитета у Приштини – Косовској Митровици и Виктор Вељовић, проф. др Урош Радосављевић и Предраг Цветковић, UNOPS/EU-PRO Plus, након чега је вођена занимљива и конструктивна дискусија више учесника скупа.

У радном делу скупа, 06. и 07. октобра 2023. године у хотелу „Врбак” НД, учесници су имали прилике да учествују у раду 5 секција. Традиционална секција, која се односи на правни и институционални оквир заштите простора и животне средине и унапређења методологије израде планова, пројеката и студија, је као и увек била најпосећенија. Велико интересовање учесника уз вођење занимљиве и конструктивне дискусије, изазвале су и секције које су се односиле на енергетски сектор и проблематику планирања одрживих енергетских система као и на савремене технологије и иновативна решења у планирању и заштити простора. Секција са врло значајном темом планирања заштићених и туристичких подручја, услед растућег тренда коришћења простора природних добара као окоснице развоја туризма, који захтева другачији приступ планирању ових простора, такође је изазвала велико интересовање.

У петак, 06. октобра 2023. године, након завршетка рада паралелних секција, мр Ђорђе Милић, помоћник министра у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, представио је „ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ”. Истог дана, у предвечерњим часовима, у хотелу „Врбак” НД, др Јасна Петрић, научни саветник Института за архитектуру и урбанизам Србије, одржала је промоцију монографије „ПРОФ. ДР ДИМИТРИЈЕ ПЕРИШИЋ: СВЕДОЧАНСТВО И ПУТОКАЗИ ЗА ПРОСТОРНО ПЛАНИРАЊЕ”.

Као и на претходним скуповима, млади стручњаци и студенти мастер и докторских студија имали су прилику да изложе резултате својих истраживања у секцији младих истраживача, која су публикована у посебном електронском издању. Посебно радује чињеница да је модератор секције истакао квалитет радова младих истраживача, који није заостајао за радовима искуснијих колегиница и колега.

Продукт овогодишњег скупа представља Зборник са укупно 49 радова на 432 стране, а приређено је и објављено и посебно електронско издање Зборника радова младих истраживача на 129 страна са укупно 16 радова.

Традиционално, у склопу скупа организован је излет за учеснике, који се састојао од обиласка цркве Светих апостола Петра и Павла и манастира Ђурђеви ступови. Након тога организована је пешачка тура и обилазак богатог културно-историјског наслеђе у градском језгру Новог Пазара. Учесници скупа имали су прилике да обиђу просторно културно-историјску целину „Стара чаршија” (Гази Иса-беговог хамам, Новопазарску тврђаву, Алтун-алем џамију…). Ова активност изазвала је велико интересовање, а верујемо и задовољство преко 100 присутних колегиница и колега на овом излету.

Скуп је свечано затворен у суботу, 07. октобра 2023. године у 13.30 часова.

Видео прилог са отварања скупа можете погледати на следећем линку.

Део атмосфере са скупа можете видети на фотографијама.