Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Студенти   /  ТЕРЕНСКА НАСТАВА СТУДЕНАТА ПРОСТОРНОГ ПЛАНИРАЊА

ТЕРЕНСКА НАСТАВА СТУДЕНАТА ПРОСТОРНОГ ПЛАНИРАЊА

У периоду од 24. до 26. маја 2023. године реализована је теренска настава студената Просторног планирања на простору Западне Србије. У реализацији теренске наставе учествовали су студенти треће и четврте године основних академских студија, др Зора Живановић, ванредни професор и асистенткиње Љубица Душков, др Бојана Пјановић и др Теодора Николић.

Теренској настави је претходило предавање др Николе Крунића, вишег научног сарадника у Институту за архитектуру и урбанизам Србије (одржано 22. маја), на ком су студенти имали прилику да чују нешто више о специфичним карактеристикама простора обухваћеног регионалним просторним плановима Златиборског и Моравичког управног округа и Колубарског и Мачванског управног округа и искуствима планирања подручја посебне намене: ПИО „Овчарско-кабларска клисура”, слив акумулације „Врутци”, Парк природе „Златибор”, слив акумулације „Стуборовни“ итд.

Првог дана теренске наставе, студенти су посетили Природњачки центар у Овчар Бањи и манастир Благовештење и ближе се упознали са природним и културним вредностима предела изузетних одлика „Овчарско-кабларска клисура“. Поставку Природњачког центра, Овчарско-кабларску клисуру и њен биодиверзитет студентима су представиле Зорица Вјетровић Срећковић (биолог) и Јана Стојановић (аналитичар заштите животне средине). Студенти су потом наставили пут преко Ужица до Чајетине, где су их дочекале колегинице из одељења за урбанизам општине Чајетина, Светлана Јовановић (инжењер архитектуре), Марина Чумић (просторни планер) и Ивана Јовановић (географ), и ближе их упознале са проблематиком планирања на локалном нивоу, са посебним освртом на проблем усклађивања просторног и економског развоја и заштите природних и културних добара. Бољи увид у стање на терену студенти су стекли током обиласка насеља Златибор, Рибничког језера и Ски центра Торник у пратњи колегинице Дуње Вуковић (мастер просторни планер).

Другог дана, реализовани су обиласци Националног парка „Тара“ и Парка природе „Шарган-Мокра Гора“. У Митровцу на Тари студенте је дочекала Драгица Станковић (географ), која им је у Центру за посетиоце НП Тара одржала презентацију, а потом са њима обишла локалитет „Тепих ливада“, језеро Заовине, Перућац и реку Врело. Након тога студенти су се упутили ка Мокрој Гори, где су у пратњи стручног водича обишли почетну станицу Шарганске осмице, локалитет Беле воде и цркву Св. Јована Крститеља, као и туристички комплекс Дрвенград-Мећавник.

Трећег дана теренске наставе, на путу ка Ваљеву, студенти су посетили Бајину Башту. Потом је реализован обилазак бране Ровни, где је Милош Бранковић (инжењер електротехнике) из ЈП Колубара упознао студенте са различитим аспектима изградње и функционисања бране и акумулације „Стубо-Ровни“. У Одељењу за урбанизам, грађевинарство, саобраћај и заштиту животне средине Града Ваљева студенте су дочекали Александар Лазаревић (грађевински инжењер) и Власта Чарнојевић (инжењер архитектуре), који су им приближили актуелне теме из области планирања и заштите животне средине на подручју града Ваљева. Након тога студенти су имали слободно време за обилазак културно-историјске целине „Стара чаршија Тешњар“ и одмор.

Овим путем се захваљујемо свим појединцима и институцијама који су учествовали у реализацији теренске наставе, као и запосленима у Студентском одмаралишту „Ратко Митровић“ на Златибору, чији смо били гости.