Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Студенти   /  Теренска настава студента Демографије

Теренска настава студента Демографије

Студенти студијског програма Демографија су 23. и 24. маја 2023. године били на теренској настави у југоисточној Србији. Остварен је план који је подразумевао посету Царичином Граду, музеју у Лесковцу, хидроелектрани Вучје, језеру Власина и општини Црна Трава и Власотинце.

Прва дестинација која је посећена је Царичин град или Јустинијана Прима, где су водичи из музеја у Лесковцу студентима предочили значај овог историјског локалитета издвајајући повезаност са историјском демографијом. Након тога су студенти имали прилику да се упознају са изузетно садржајним збиркама музеја у Лесковцу, где су изложени експонати од неолита до савременог периода. Студенти су стекли утисак у каквим се условима развијало становништво, почев од породичних, до друштвено-економских и политичких прилика. Посетили су и хидроелектрану Вучје и Ђокине вирове, где су могли да на терену примете велике демографске промене у насељу Вучје које је у прошлости чак имало и статус општине.

Другог дана су студенти обишли Власинско језеро, а након тога и популационо најмању општину Црна Трава, где их је угостио начелник општине. Комплексне демографске процесе који су студентима познати у теорији, имали су прилику да опазе на терену. Посетили су и средњу грађевинску школу у оквиру које постоји изложбени музејски простор. Последња дестинација је била општина Власотице.

У реализацији теренске наставе учестовали су асистенти Милица Ланговић и Дамјан Бакић, као и доцент Јелена Стојилковић Гњатовић.