Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Студенти   /  Теренска настава студената III године студијског програма Географија

Теренска настава студената III године студијског програма Географија

У периоду од 16. до 18. маја 2023. године реализована је теренска настава студената треће године студијског програма Географија.

Боравећи на простору Балканске Србије студенти су имали прилике да обиђу и истраже бројне природне и антропогене локалитете. На почетку пута посетили су манастир Раваницу и рурално домаћинство у селу Сење. Потом су обишли Парк природе Јелашничка клисура, затим долином реке Коритнице дошли до Бабушнице, те живописним кањоном Јерме до манастира Поганово и Пирота. Највећи део теренске наставе одвијао се на простору старопланинске микрорегије, где су посећени Росомачки лонци (Славињско грло), село Дојкинци и најлепши старопланински водопад Тупавица. Уследило је пешачење до видиковца Козји камен на планини Видлич (1180 m н.в.) са кога се пружа поглед на меандре реке Височице, Завојско језеро, Стару планину, микрорегију Висок и село Паклештицу. На крају другог дана посећени су Пирот, манастир Темска у истоименом селу и водопад Бигар. Трећег дана, из села Кална у походу на Стару планину савладан је врх Бабин зуб (1780 m н.в.). У наставку пута обишли су понор реке Сврљишки Тимок Пандирало недалеко од Сврљига. Теренска настава завршена је у Нишу, где су посећени античко археолошко налазиште Медијана и споменик из Првог српског устанка Ћеле-кула.

У реализацији теренске наставе учествовали су проф. др Марија Антић, проф. др Даница Шантић, проф. др Никола Јоцић, истраживач-сарадник Даница Ђуркин, истраживач-приправник Сандра Вукашиновић, као и гостујући професори др Сања Клемпић Богади, Универзитет у Загребу и др Дејан Ж. Ђорђевић, Универзитет у Нишу.