Пратите нас

Image Alt

Хотелијерство

  /  Хотелијерство

Хотелијерство

  • Врста и ниво студија: Основне академске студије
  • Наставник
  • Статус предмета: Обавезан
  • Број ЕСПБ: 4
  • Семестар: 8
  • Број часова: 2+1+2

Циљ предмета

Фор­ми­ра­ње од­но­са пре­ма хо­те­ли­јер­ству као де­лат­но­сти од кључ­ног зна­ча­ја за раз­вој ту­ри­зма и туристичке привреде; схва­та­ње зна­ча­ја хо­те­ли­јер­ства за уку­пан дру­штве­но-еко­ном­ски раз­вој при­вре­де од­ре­ђе­не те­ри­то­ри­је (ме­ста, ре­ги­о­на, зе­мље).

Исход предмета

Стицање знања о про­стор­ним, тех­нич­ко-тех­но­ло­шким, ор­га­ни­за­ци­о­но про­це­сним и еко­ном­ским спе­ци­фич­но­сти­ма хо­те­ли­јер­ства као при­вред­не де­лат­но­сти; раз­у­ме­ва­ње тр­жи­шне ди­мен­зи­је хо­те­ли­јер­ства и ну­жно­сти раз­ли­чи­тих об­ли­ка ње­го­вог ис­по­ља­ва­ња у прак­си; разумевање и управљање инструментима пословања у хотелијерству.

Садржај предмета

Теоријска настава

Основни појмови у хотелијерству; Подела угоститељских објеката.Капацитет угоститељских објеката; Категоризација угоститељских објеката; Функционална подела хотелског простора; Организационо-кадровски аспект пословања у хотелу;  Економски аспект пословања у хотелу; Савремени трендови у међународном хотелијерству

Студијски истраживачки рад

Анализа основних компоненти хотелског производа на конкретним примерима из домаће и међународне праксе; Разрада појединих елемената дефиниција две основне групације угоститељских објеката на основу конкретних примера; Практичан значај систематизације и разврставања угоститељских објеката – анализе случајева и дискусија.

Литература

Теоријска настава

Основни појмови у хотелијерству; Подела угоститељских објеката.Капацитет угоститељских објеката; Категоризација угоститељских објеката; Функционална подела хотелског простора; Организационо-кадровски аспект пословања у хотелу;  Економски аспект пословања у хотелу; Савремени трендови у међународном хотелијерству

Студијски истраживачки рад

Анализа основних компоненти хотелског производа на конкретним примерима из домаће и међународне праксе; Разрада појединих елемената дефиниција две основне групације угоститељских објеката на основу конкретних примера; Практичан значај систематизације и разврставања угоститељских објеката – анализе случајева и дискусија.