Хотелијерство
- Врста и ниво студија: Основне академске студије
- Наставник
- Статус предмета: Обавезан
- Број ЕСПБ: 4
- Семестар: 8
- Број часова: 2+1+2
Циљ предмета
Формирање односа према хотелијерству као делатности од кључног значаја за развој туризма и туристичке привреде; схватање значаја хотелијерства за укупан друштвено-економски развој привреде одређене територије (места, региона, земље).
Исход предмета
Стицање знања о просторним, техничко-технолошким, организационо процесним и економским специфичностима хотелијерства као привредне делатности; разумевање тржишне димензије хотелијерства и нужности различитих облика његовог испољавања у пракси; разумевање и управљање инструментима пословања у хотелијерству.
Садржај предмета
Теоријска настава
Основни појмови у хотелијерству; Подела угоститељских објеката.; Капацитет угоститељских објеката; Категоризација угоститељских објеката; Функционална подела хотелског простора; Организационо-кадровски аспект пословања у хотелу; Економски аспект пословања у хотелу; Савремени трендови у међународном хотелијерству
Студијски истраживачки рад
Анализа основних компоненти хотелског производа на конкретним примерима из домаће и међународне праксе; Разрада појединих елемената дефиниција две основне групације угоститељских објеката на основу конкретних примера; Практичан значај систематизације и разврставања угоститељских објеката – анализе случајева и дискусија.
Литература
Теоријска настава
Основни појмови у хотелијерству; Подела угоститељских објеката.; Капацитет угоститељских објеката; Категоризација угоститељских објеката; Функционална подела хотелског простора; Организационо-кадровски аспект пословања у хотелу; Економски аспект пословања у хотелу; Савремени трендови у међународном хотелијерству
Студијски истраживачки рад
Анализа основних компоненти хотелског производа на конкретним примерима из домаће и међународне праксе; Разрада појединих елемената дефиниција две основне групације угоститељских објеката на основу конкретних примера; Практичан значај систематизације и разврставања угоститељских објеката – анализе случајева и дискусија.