Пратите нас

Image Alt

Физичка географија (TT11O2)

  /  Физичка географија (TT11O2)

Физичка географија (TT11O2)

Циљ предмета

Разумевање међузависности физичко-географских појава и процеса на Земљи. Схватање положаја Земље у Сунчевом систему и физичко-географских законитости која проистичу из њега. Познавање основних процеса, појава и облика у природним сферама Земље. Анализа основних климатских, хидролошких, геоморфолошких и биогеографских карактеристика одређеног простора, њихове интеракције и значаја за екосистем. Свесност о значају природе за људско друштво и утицају физичко-географских фактора на размештај становништва и привредне активности.

Исход предмета

Након завршетка програма студенти ће разумети Земљу као систем, физичко-географске законитости које владају на њој, општу циркулацију атмосфере, хидролошки и геоморфолошки циклус, опште законитости размештаја живог света на Земљи.
Студенти ће након завршетка програма знати основне појаве и процесе у атмосфери и хидросфери, као и најважније геоморфолошке појаве, процесе и облике. Разликоваће типове земљишта и биома, као и њихов глобални размештај.
Студенти ће умети да, на основу доступних база података, пронађу и издвоје потребне податке у сврху анализе физичко-географских карактеристика одређеног простора (појаве, процеса, проблема). Студенти ће бити упознати са основним методама прикупљања и обраде података са терена, као и са тематских и дигиталних карата.

Садржај предмета

Теоријска настава

1.Увод у физичку географију; Земља у Космосу; 2. Сунчев систем и Земљина кретања; Земља као систем; Репрезентација Земље; 3-5. Енергетски баланс Земље; Температура ваздуха; Влажност ваздуха и падавине; Ветрови и глобална циркулација атмосфере; Време, клима и климати; 6. – 7. Вода на копну; Мора и океани; 8. Геолошка грађа земље; Тектоника плоча; Вулкански и тектонски облици рељефа; 9.-11. Рељеф настао под атмосферским утицајем; Рељеф настао кретањем воде; Рељеф настао под утицајем таласа и ветра; Рељеф настао под утицајем леда; 12. Глобални размештај земљишта на Земљи; 13. Глобални размештај живог света на Земљи; 14. Физичко-географске законитости.

Практична настава

1.Одређивање географских координата; Временске зоне и зонално време; Топографија; 2. Обрада климатолошких података (трајање сунчевог сјаја, падавине, ружа ветрова…); 3. Израда и тумачење климадијаграма; 4. Природна условљеност појаве термоминералних вода; Речни слив и речни систем; 5. Протицај; Крива протицаја; Морске струје; 6. Алувијална раван; Речне долине; 7. Рељеф Србије – равнице и котлине; 8. Рељеф Србије – планине; 9. Крашки рељеф и геоморфолошки куриозитети Србије; 10. Карта копнених биома;

Теренска настава

1. Метеоролошка станица Београд; 2. Хидролошке карактеристике: Топчидерски парк – Ада Циганлија 3. Геоморфолошке карактеристике: Кошутњак.

Литература

Основна:

Марковић, М., Павловић, Р., Чупковић, Т. (2003). Геоморфологија. Универзитет у Београду, Рударско-геолошки факултет.

Дукић, Д. (2006). Климатологија. Универзитет у Београду, Географски факултет.

Дукић, Д., Гавриловић, Љ. (2008). Хидрологија. Завод за уџбенике, Београд.

Допунска:

Тадић, М. (2004). Математичка географија. Завод за уџбенике и наставна средства, Београд.

Јанковић, М. и Атанацковић, Б. (2000). Биогеографија са педологијом. Универзитет у Београду, Рударско-геолошки факултет.