Пратите нас

Image Alt

Урбана и рурална географија I

  /  Урбана и рурална географија I

Урбана и рурална географија I

  • Врста и ниво студија: Основне академске студије
  • Наставник
  • Статус предмета: Обавезан
  • Број ЕСПБ: 6
  • Семестар: 5
  • Број часова: 2+2

Циљ предмета

Стицање скупа научно фундираних, прецизно формулисаних и систематизованих знања о људским насељима, са свим њиховим релевантним одликама; Објашњење и разумевање законитости развоја и размештаја сталних и привремених насеља, укључујући ту и савремене друштвено-економске процесе и њихове геопросторне ефекте; Сагледавање и тумачење перспективних трендова у развоју и мрежи руралнихх насеља.

Исход предмета

Развој способности за идентификовање и разрешење проблема веза и односа у сеоским насељима и њиховом просторном и функционалном окружењу. Усвајање знања о развоју сеоских насеља и њихових структура, као и њиховој улози у организацији и уравнотеженом развоју.

Садржај предмета

Предавања:
Појава, развој и значај урбане и руралне географије. Географски аспекти и приступи у проучавању људских насеља. Предмет, научни циљеви и друштвени задаци урбане и руралне географије. Од­нос урбане и руралне географије, срод­них на­у­ка и различитих под­руч­ја дру­штве­не прак­се. Релевантна географска обележја насеља. Опште одлике просторне организације људских насеља у Србији и свету. На­се­ља и са­вре­ме­ни дру­штве­но-еко­ном­ски про­це­си. Општа географска обележја села. Појам и категоризација се­ла и се­о­ске те­ри­то­ри­је, сеоске куће и дворишта и основни рурални проблеми. Тра­ди­ци­о­нал­на и са­вре­ме­на про­у­ча­ва­ња се­о­ских на­се­ља. Ти­по­ло­ги­је се­о­ских на­се­ља. Глав­на свој­ства се­о­ских на­се­ља, те­ри­то­ри­ја и про­из­вод­ње. Карактеристике и могућа решења будућег развоја сеоских насеља. Се­о­ска на­се­ља као цен­три раз­во­ја. Кон­вер­гент­не и ди­вер­гент­не днев­не ми­гра­ци­је сеоског ста­нов­ни­штва. Про­стор­но-функ­ци­о­нал­на по­ве­за­ност се­о­ских на­се­ља. Основне европске политике руралног развоја.

Вежбе:
Kомпаративни пре­глед и ана­ли­за кри­те­ри­ју­ма за од­ре­ђи­ва­ње ста­ту­са стал­них на­се­ља у по­је­ди­ним др­жа­ва­ма света и у Србији. Ана­ли­за пре­по­ру­ка Euro­sta­ta у обла­сти де­фи­ни­са­ња на­се­ља и мо­гућ­но­сти при­ме­не у ор­га­ни­за­ци­ји мре­же на­се­ља Ср­би­је. Из­во­ри по­да­та­ка о на­се­љи­ма. Раз­ли­чи­та упут­ства за про­у­ча­ва­ње на­се­ља. Име­ник на­се­ља и име­на де­ло­ва се­о­ских на­се­ља. Утвр­ђи­ва­ње ми­кро­по­ло­жа­ја и ге­о­граф­ског по­ло­жа­ја на­се­ља. Одређивање граница, облика, функционалне зоналности насеља и атара на топографским картама коришђењем административно-територијалне карте и одговарајућих планова. Iз­ра­чу­на­ва­ње гу­сти­не на­се­ља, гу­сти­не на­се­ље­но­сти и ге­о­граф­ске дис­тан­це у мре­жи на­се­ља. Кар­то­граф­ски при­каз и оп­шта со­ци­јал­но-ге­о­граф­ска ана­ли­за хип­со­ме­триј­ског и з­о­налног распореда на­се­ља, као и те­ри­то­ри­јал­ног гру­пи­са­ња и раз­ре­ђи­ва­ња на­се­ља.

Литература

Ср­бо­љуб Ђ. Ста­мен­ко­вић, Ми­лан Ба­че­вић: Ге­о­гра­фи­ја на­се­ља, Уни­вер­зи­тет­ски уџ­бе­ник, Ге­о­граф­ски фа­кул­тет ПМФ Уни­вер­зи­те­та у Бе­о­гра­ду, Бе­о­град, 1992.
Сло­бо­дан Ћур­чић: Ге­о­гра­фи­ја на­се­ља, ПМФ, Iн­сти­тут за ге­о­гра­фи­ју, Уни­вер­зи­тет у Но­вом Са­ду, Но­ви Сад, 1992.
Бранислав Ђ. Којић, Ђорђе Р. Симоновић: Сеоска насеља Србије, Београд, 1975.
Цветко Костић: Социологија села, Београд, 1975.
Јо­ван Цви­јић: Оп­шта ге­о­гра­фи­ја – Ан­тро­по­ге­о­гра­фи­ја, За­вод за из­да­ва­ње уџ­бе­ни­ка СР Ср­би­је, Бе­о­град, 1969.
Поповић Горан, Закић Зорка и Стојановић Жаклина: Савремена рурална политика: паралеле ЕУ – РС и БиХ, Економски факултет Универзитета у Бањој Луци, Бања Лука, 2009.
Ге­о­граф­ска ен­ци­кло­пе­ди­ја на­се­ља Ср­би­је, књ. I (А – Ђ), II (Ж – Љ), III (М – Р) и IV (С – Ш), Ге­о­граф­ски фа­кул­тет, Аге­на, Струч­на књи­га и Ср­бо­софт, Бе­о­град, 2001, 2002. (штам­па­но из­да­ње) и 2004. (елек­трон­ско из­да­ње).
Ге­о­граф­ска ен­ци­кло­пе­ди­ја на­се­ља Ср­би­је – Вој­во­ди­на, књ. I, Ге­о­граф­ски фа­кул­тет Уни­вер­зи­те­та у Бе­о­гра­ду, Бе­о­град, 2005.