Пратите нас

Image Alt

Увод у демографију

  /  Увод у демографију

Увод у демографију

Циљ предмета

Циљ предмета је стицање основних знања о демографији као науци, предмету демографских проучавања и методама које се користе у демографским проучавањима. Посебна пажња поклања се теоријским погледима на становништво, подели демографије као и мултидисциплинарном аспекту демографских проучавања и везама демографије са другим наукама, компаративним методама демографске анализе, изворима података о становништву и примени релевантних статистичких показатеља и мера у демографским проучавањима.

Исход предмета

Оспособљавање студената за савладавање наставног градива у току даљег студија демографије, као и разумевања значаја примене теоријско-методолошких и апликативних знања у проучавању становништва.

Садржај предмета

Предавања:

Историјат развоја демографије као науке. Значај демографских проучавања и фазе демографских истраживања. Демографски метод. Предмет проучавања и типови демографских знања у научној литератури. Појам демографског развитка. Становништво као природно-друштвена, историјска и статистичка категорија. Различита гледишта о одређивању предмета демографије. Подела демографије. Стари и средњевековни писци о становништву. Претече теоријских погледа на становништво. Теорије о становништву – Малтусова теорија. Критике Малтуса и неомалтузијанци. Математичке, биолошке и социолошке теорије о становништву. Теорије оптимума становништва. Теорије демографске транзиције. Везе демографије и других наука. Извори података о становништву. Јединице и обележја у истраживању становништва. Типови и модели становништва.

Вежбе:

Значај и разрада демографских теорија (од Малтуса до теорије оптимума), семинарски радови (презентација, дискусија, коментари). Графичка презентација и кохортне и трансферзалне анализе на одабраним примерима. Лексисов дијаграм.

Литература

Д. Брезник, Демографија, анализа, методи и модели, Београд, 1977 (одговарајућа поглавља )

Ј. Malačič, Demografija – teorija, analiza, metode i modeli, Ljubljana, 2000. (одговарајућа поглавља )

М. Мацура, Прилози теорији и политици становништва, Економски институт, Београд, 1985.

A. Wertheimer – Baletić, Stanovništvo i razvoj, Zagreb, 1999. (одговарајућа поглавља)