Пратите нас

Image Alt

Туристичка географија Србије

  /  Туристичка географија Србије

Туристичка географија Србије

Циљ предмета

Упознавање студената са основама туристичке географије Србије. Савладавањем проблема и питања релевантних за планирање и управљање туризмом Србије, у оквирима овог предмета студенти ће сагледати основне природне и антропогене туристичке ресурсе, основе туристичког промета, материјалне базе, туристичке регионализације, приоритете и перспективе развоја туризма. Посебно је значајно да студенти препознају и савладају најважније правце туристичких токова у Србији.

Исход предмета

Стицање компетенција за темељно познавање и разумевање туристичког простора Србије. Стицање способности за решавање конкретних проблема уз употребу научних метода и поступака, повезивање основних знања из различитих области социо-културних, економских и просторних утицаја и последица развоја туризма у Србији.

Садржај предмета

Предавања:
Географски положај, границе и гранични прелази. Значај саобраћајних коридора и главних праваца туристичких кретања у Европи за туризам Србије. Туристичке вредности Србије: подела, хијерархија, примери. Пећине и врела – самосталне туристичке вредности. Пловне реке као примери комплексних туристичких вредности. Клима у функцији развоја туризма Србије. Материјална база туризма. Обим и структура туристичког промета. Улога туризма у друштвеном и привредном развоју. Важнији мотивски облици промета. Туристичке регије у Србији. Перспективе развоја туризма. Место Србије у развоју туризма Балканског полуострва. Туристичке дестинације у Централној Србији. Туристичке дестинације у Војводини, на Косову и Метохији.

Вежбе:
Индивидуални рад на анализи студија случаја из међународне и домаће праксе.

Литература

Станковић С. (2012). Туристичке дестинације – путовањем до знања. Завод за уџбенике, Београд.
Јовичић Д. (2009). Туристичка географија Србије. Универзитет у Београду – Географски факултет.
Станковић С. (2002). Туризам Србије. Српско географско друштво, Београд.