Стручна пракса 2 (TT42O4)
- Врста и ниво студија: Основне академске студије
- Статус предмета: Обавезан
- Број ЕСПБ: 2
- Семестар: 8
- Број часова: 0+0
Циљ предмета
Циљ и задаци:
Оспособљавање студената за рад на прикупљању и обради података и информација из области туризма, упознавање са пословима туристичке оперативе, стицање искустава у активностима у вези са праксом туристичког развоја. Пракса је конципирана тако да се одвија у различитим окружењима, са циљем свеобухватног поимања туризма. Укључивање студената у непосредан рад у туристичкој привреди у четвртој години студија обавља се, сходно наставном плану и програму, тј. предмету Хотелијерство, у хотелима и хостелима. Крајњи циљ праксе, у трајању од 15 дана, је оспособљавање знањима и вештинама за практично обављање стручних послова у хотелу и ресторану, односно у сваком другом угоститељском објекту; упознавање студената са основним операцијама унутар услужних одељења у сектору за услуживање хране, пића и напитака (ресторанима) у склопу хотела или другог угоститељског објекта; упознавање студената са основним пословним операцијама у сектору смештаја (домаћинства); савладавање вештина пословних процеса и операција везаних за: продају хотелских капацитета, пријем и смештај гостију (рецепцијских услуга). Висок степен прожимања послова у хотелима и хостелима условљава сарадњу и тимски рад за студенте и запослене.
Пре почетка праксе наставник задужен за праксу даје студентима упутство за писање дневника и обављање праксе. Квалитетна стручна пракса се осмишља и реализује у сарадњи са запосленима у хотелима (хостелима), како би се дефинисало шта студент треба да научи и уради. Након завршетка праксе, која ће се реализовати у току летњег распуста, одговорно или овлашћено лице издаје уверење о пложеној пракси у угоститељском објекту. Студент оверава стручну праксу доношењем на увид потврде о пракси и дневник. Наставник и студент разговарају о пракси, сумирајући резултате, сазнања и искуства стечена у време праксе. Стручно оспособљавање студената планирано је у време распуста, јер се тако не ремети ток наставе, а и задовољавају се потребе хотела и хостела.