Пратите нас

Image Alt

Становништво – фактор регионализације

  /  Становништво – фактор регионализације

Становништво – фактор регионализације

  • Врста и ниво студија: Мастер академске студије
  • Статус предмета: Изборни
  • Број ЕСПБ: 8
  • Семестар: 2
  • Број часова: 4+0

Циљ предмета

Циљ предмета је да се студенти упознају са основним теоријско-методолошким поставкама, факторима и принципима демографске регионализације, као дела општег регионализма, и издвоје главни критеријуми и елементи неопходни за извођење регионализације.

Исход предмета

Овладавање систематизованим знањима и функционалним приступом познавању савремених проблема развитка и организовања становништва, као и практична примена знања у просторном и регионалном планирању, са циљем адекватне просторно-функционалне или политичко-територијалне организације простора.

Садржај предмета

Предавања

Демографска регионализација као циљ савремених демографских изучавања. Улога регионализације у спознаји стварности и системском приступу као научној и методолошкој „подлози“ регионализације: Теоријско-методолошке основе регионализације; Демографска регионализација као интегрални део опште регионализације. О појму регије, границама као фактору баријерности или елементу интегративности; Полазни принципи, сврха и циљ демографске регионализације; О искуствима других земаља; Осврт на досадашња искуства демографске регионализације у Србији; Регионализација као метод и методе демографске регионализације; Елементи и фактори демографске регионализације; Демографска регионализација Србије – питања и проблеми

Литература

Војковић, Г. (2007), Становништво као елемент регионализације Србије, СГД, Београд.

Спасовски, М. и остали (2003), Демографске основе регионализације Србије, Географски институт „Јован Цвијић“ САНУ, Посебна издања, књ. 54, Београд.

Радовановић, М. (1993/94), Регионализам као приступ и принцип и регионализација као поступак у функционалној организацији географског простора са неким аспектима примене на Републику Србију, Зборник радова, књ. 44-45, Географски институт „Јован Цвијић“ САНУ, Београд.

Група аутора, Шема сталних рејона за демографска истраживања, ИДН-ЦДИ, Београд, 1963