Пратите нас

Image Alt

Савремени демографски проблеми и процеси (D21I09)

  /  Савремени демографски проблеми и процеси (D21I09)

Савремени демографски проблеми и процеси (D21I09)

Циљ предмета

Оспособљавање студената за креативно коришћење постојећих знања, за формирање нових контекста и концепата демографских истраживања, уочавање нових тема и образаца, самостално дизајнирање теоријски и методолошки иновативних истраживачких поступака, за научни рад. Проучавање, системска, критичка и аргументована анализа најактуелнијих демографских проблема у свету и Србији.

Исход предмета

Студент ће бити способан да свеобухватно и зналачки истражује и анализира узроке и последице демографских појава и процеса, од макро до микро перспективе, да врши евалуацију и аргументовано образлаже токове демографске транзиције; да у складу са тим прогнозира будуће демографске трендове и предочи могуће сценарије демографског развитка. Поред оспособљености за научноистраживачки рад, биће квалификован да предложи смернице политичког деловања и креира мере популационе политике; као и да примени демографска знања у различитим подручјима друштвене праксе.

Садржај предмета

Теоријска настава

Обрађује се разноврсна проблематика демографског развитка са феноменолошког и просторног аспекта. Избор тема је базиран на новијим истраживањима, актуелним дешавањима демографског карактера и њиховим ефектима на макро и мезо нивоу. Поред конвенционалних приступа проблематици популационог развитка и сагледавања развојних трендова, помоћу новијих епистемолошких достигнућа науке о становништву, преиспитују се други, иновативни и нестереотипни аспекти проучавања, као и методолошки помаци. У оквиру овог курса, уједно се проучава ток настанка специфичне демографске феноменологије, уважава развој научне мисли и прате промене тежишта демографских истраживања, појмовна и методолошка унапређења. Савремени динамички процеси у становништву и структурне карактеристике популације посматрају се из интердисциплинарног угла. Студенти се уводе и у друкчије контексте изучавања као што су: промена факторског деловања, постојаност образаца, заокрети у демографским диференцијацијама, феноменолошке специфичности, екстреми демографских појава и процеса, демографски парадокси …

Практична настава

Проучавање научне литературе, дискусије, семинарски радови, израда мапа ума, дизајнирање истраживања, провера капацитета разних социјалних статистика и осталих извора података.

Литература

Donald Rowland (2003). Demographic Methods and Concepts, Oxford Univesity press

Dimiter Philipov, Aart C. Liefbroer and Jane E. Kolobas (editors). 2015. Reproductive Decision-Making in a Macro-Micro Perspective. Dordrecht, Heidelbeg, New York and London: Springer.

Donald Rowland (2012). Population AgingThe Transformation of Societies, Dordrecht, Heidelbeg, New York and London: Springer.

Marek Okolski (editor). 2012. European Immigrations. Trends, Structure and Policy Implications. Amsterdam: Amsterdam University Pres.

Часописи Demographic Research, Vienna Yearbook of Population Research, Population, Demography, Population and Development Review…

Поред наведенe, у настави се користи и друга бројна литература разноврсне демографске проблематике, радови из разних научних часописа, у литературу се уводе новије референце, у складу са актуелношћу, динамиком објављивања и темом која се обрађује.