Пратите нас

Image Alt

Родност и становништво

  /  Родност и становништво

Родност и становништво

  • Врста и ниво студија: Основне академске студије
  • Статус предмета: Изборни
  • Број ЕСПБ: 5
  • Семестар: 7
  • Број часова: 2+1

Циљ предмета

Циљ предмета је да студентима пружи дефиницију и понуди анализу основних детерминанти друштвеног положаја жена у развојној и упоредној перспективи (развијене земље, земље у развоју, село-град, региони). Проницање у дијалектику друштвених односа полова и корене родне (гендер) подређености повезивањем привидно неповезаних фрагмената у контекст друштвено-економских и политичких одредница. Истицање фундаменталне улоге и значаја полности и полне разлике у друштву. Поопштавање рода као узорка друштвене неједнакости.

Исход предмета

Формирање критичког мишљења и разумевања, оспособљавање студената за самостално препознавање родности као друштвеног конструкта и извора друштвених неједнакости и дискриминације у професионалном животу.

Садржај предмета

Теоријска настава
Теоријска настава је конципирана тако да студентима пружи целовит увид у кључне и основне појмове из родне перспективе: патријархат, биологизација друштвености, пол и функционални контингенти, род као социјална и симболичка конструкција, тело и друштвеност
Вежбе,
Вежбе су конципиране као припрема за израду семинарског рада. Циљ вежби је да студентима омогући да се упознају да сврхом употребе, начином дефинисања, изворима и областима на које се односе индикатори који говоре о односу друштвености и родности и родне равноправности. Овладавање основним показатељима друштвеног положаја жена: индекс родног развоја (Gender development index), мера родног оснажења ( Gender Empowerment Measure), вишеструка дискриминација и експлоатација жена, насиље над женама, феминизација сиромаштва, мизогинија, родно буџетирање, женски покрет.

Литература

Пјер Бурдје: Владавина мушкараца, ЦИД, Подгорица, 2001, Одабрана поглавља
Е. Гиденс: Социологија, Економски факултет, Београд, 2003, Подлавље 5: Род и сексуалност, стр. 114-152
Андре Мишел: Феминизам, Плато, Београд, 2001,
М: Благојевић: Родитељство и фертилитет, ИСИ ФФ, Београд, 1997. Теоријски део.