Пратите нас

Image Alt

Примењена картографија (TT11O4)

  /  Примењена картографија (TT11O4)

Примењена картографија (TT11O4)

Циљ предмета

Стицање теоријско-методолошких и апликативних знања из тематске картографије. Указати на значај примене картографских метода визуелизација геоподатака у процесу моделовања тематског садржаја – традиционални и иновативни приступи.

Исход предмета

Студент ће моћи да:
– разуме картографску терминологију; користи карту; интерпретира и анализира математички и географски садржај карте (усмено и писано); врши картометрисање; правилно користи картографске податаке за добијање релевантних геоинформација;
– разуме и примени методе тематске картографије и принципе дизајна карте при визуелизацији тематског садржаја и самостално уради и презентује тематски атлас.
– анализира значај картографске визуелизације туристичких вредности у интерактивном, мултимедијалном окружењу и моделима виртуелне и проширене стварности.
– примени знања о својствима и значају карте, атласа и 3Д модела при истраживању и презентовању садржаја геопростора од значаја за развој туризма.

Садржај предмета

Теоријска настава

  1. Картографија: дефиниција, предмет, метод, задаци и значај изучавања. Карта и атлас: дефиниције, поделе, својства и значај.Картографска визуелизација: појам и значај. Улога карата у визуелизацији и оријентацији. Примењена картографија-традиција и иновативни приступи. 3.Визуелизација геопростора картографским методом. Топографске и тематске карте – прожимања и разлике. 4.Картографски и топографски знаци: појам, подела и значај. Картографски натписи: појам, карактеристике и значај. Географски називи: појам, тип, избор, број, размештај, транскрипција и стандардизација. Легенда карте и атласа: тип, структура и функционалност у односу на врсту, садржај, намену и начин израде. 5.Елементи садржаја карте. Математичка основа карте. Оквир карте. Подела карата на листове и њихово означавање. Размер карте и размерници. 6.Облик и величина Земље. Референтни елипсоид. Координатни системи и мреже. Пројекције: појам, карактеристике и значај. Индикатрисе деформација. Цилиндричне пројекције. 7.Географски елеменати садржаја карте. Методи представљања рељефа. 8.Картографска генерализација: појам, значај, фактори и правила примене. Географски и графички аспекти генерализације. Утицај генерализације на избор географске основе и начина приказивања садржаја карата и атласа за примењена истраживања. 9.Методи тематског картографисања-визуелизација и интерпретација геоподатака. 10. Картографска изражајна средства. 11.Семиоразмерно картографисање. Структура садржине карте. 12.Дизајн тематских карата и атласа: појам, принципи и значај. 13.База података за састављање садржаја карте. Стандардизација и инфраструктура просторних података. Оцене података за израду, интерпретацију и оцену квалитета тематских карата и атласа. 14.Примењена картографија, ГИС и Интернет. Картографска визуелизација у мултимедијалном окружењу-функционалност и интерактивност. Картирање глобалних, регионалних и локалних промена и трансформација природног окружења и друштва-анимације и виртуелни модели. 15.Карта и медији – тренд визуелизације геопросторних података и иновативни принципи дизајна интерактивних 2Д и 3Д модела, анимација и мултимедијалних садржаја.

Практична настава

  1. Картографски и топографски знаци. Топоними. Начин представљања елемената садржаја топографске карте. 2-3.Оријентација, одређивање стајне тачке, азимута, надморских висина и размере. ТК – употреба у туризму: оријентација на карти и терену (ТК, компас, ГПС), одређивање локације, надморских висина и мерење удаљености карактеристичних тачака руте на ТК. Истраживање подручја путовања по карти. Припрема картографског материјала и обележавање туристичке руте-одређивање карактеристичних тачака, начин означавања, избор знакова и легенде туристичке карте.Семинарски-Интерпретација садржаја топографске карте. 4-5.Одређивање географских и правоуглих координата на карти. 6.Колоквијум-Одређивање географских и правоуглих координата на карти и размере карте. 7-11. Израда тематског атласа. На основу дефинисаног списка предложених тема из области картирања туристичких вредности студенти се опредељују за задатак, или сами предлажу територију картирања (општину или регију), врсту и карактеристике показатеља изабране тематике картирања (у договору са наставником, а у односу на избор тематике број карата је 5 до 7.). Избор базе података, метода картографисања и средства графичког представљања. 12.Картографска визуелизација туристичких вредности у интерактивном, мултимедијалном окружењу. Модели виртуелне и проширене стварности. 13-14.Анализа презентација на Интернету одабране теме, презентација туристичких вредности изабране општине/регије за коју је студент урадио атлас. Анализа обухвата: представљеност релевантних елемената и карактеристика садржајем карата; дизајн карте; тип, структуру и функционалност легенде; општи степен корисности; тачност и атрактивност приказа и могућности манипулације садржајем и закључивање о карактеристикама преноса квалитативних и квантитативних карактеристика представљених туристичких вредности. 15.Презентација атласа- Анализа и закључивање о структури садржине атласних карата и атласа у целини, на основу: резултата картографисања и картометрисања и Интернет презентације туристичких карата и осталих мултимедијалних облика (врста и квалитет презентације за изабрану општину или туристичку регију).

Литература

Основна:

Јовановић, М. Ј. (2017). Тематска картографија-практикум. Београд: Географски факултет Универзитета у Београду.

Јовановић, М. Ј. (2018). Картографија-интерна скрипта. Београд: Географски факултет Универзитета у Београду.

Ћурчић, П. (2003). Војна топографија. Београд: ГВ СЦГ, Војна академија.

Допунска:

Demarmels, S. (2017). Thematic Cartography. Geographic Information Technology Training Alliance. (http://www.gitta.info/ThematicCart/en/text/ThematicCart.pdf).

Kraak, M.-J., Ormeling, F. (2011). Cartography: Visualisation of Spatial Data. 3rd Ed. New York, Guildford Press. (https://id.b-ok2.org/book/2049271/377edd).