Пратите нас

Image Alt

Планирање подручја посебне намене

  /  Планирање подручја посебне намене

Планирање подручја посебне намене

  • Врста и ниво студија: Мастер академске студије
  • Наставник
  • Статус предмета: Изборни
  • Број ЕСПБ: 7
  • Семестар: 1
  • Број часова: 3+0

Циљ предмета

Упознавање са специфичностима планирања туристичких подручја, националних паркова, енергетских и хидро-техничких комплекса и система, инфраструктурних коридора, простора са значајном природном и културном баштином, подручја акумулација и изворишта воде, рударско-енергетских простора и др. подручја са специфичном наменом од националног значаја. као и са доминантним принципима планирања који ту намену фаворизују у односу на друге кориснике простора.

Исход предмета

Овладавање основним методама и техникама који су данас релевантни са становишта светских и европских стандарда, као и теорије и праксе у Србији у планирању подручја посебне намене.

Садржај предмета

Теоријска настава: Појам, дефиниције и схватања подручја посебне намене у просторном планирању, у свету и код нас. Историја и традиционални приступи планирања подручја са посебном наменом. Однос према другим типовима планова. Типови подручја посебне намене и њихове основне карактеристике. Циљеви и специфични приоритети и проблеми планирања подручја са посебном наменом. Основне методе и технике планирања подручја посебне намене: генералне и специфичне (зависно од врсте подручја). Приступ планирању развоја, велике структурне промене и конверзија постојећег коришћења земљишта, циљеви и приоритета развоја. Осврт на праксу у Србији. Импликације нових европских докумената одрживог просторног развоја за уређење и планирање простора посебне намене.

Практична настава:

Израда и презентација семинарског рада са изабраном темом из програма предавања – упознавање са широм литературом, анализа и дијагноза проблема, специфични планерски одговори и инструменти.

Литература

Пиха Б. (1990): Основе просторног планирања. ПМФ, друго издање, Београд.

Мариновић Узелац А. (2001): Просторно планирање. Школска књига, Загреб.

Зборник радова са научног скупа (1989): Развој и уређење подручја посебне намене. ИАУС, Београд.

Просторни планови подручја посебне намене у Србији.