Пратите нас

Image Alt

Историја просторног планирања

  /  Историја просторног планирања

Историја просторног планирања

  • Врста и ниво студија: Основне академске студије
  • Наставник
  • Статус предмета: Изборни
  • Број ЕСПБ: 6
  • Семестар: 2
  • Број часова: 2+2

Циљ предмета

Циљ предмета је да се студенти упознају са историјским коренима и традицијом просторног планирања у светским оквирима и у Србији, да упознају основне школе планирања и њихове особености и концепте, те да схвате континуитет доктрина планирања на којима се модерно планирање још увек у великој мери заснива.

Исход предмета

Овладавање основним знањима о: најважнијим просторним плановима у свету и код нас у периоду од 1898. – 2000. године, најзначајнијим ауторима и практичарима планирања у свету, те историјском амбијенту и друштвено-економским околностима које су условљавале процес планирања у 20. веку.

Садржај предмета

Теоријска настава:

Општа историја просторног планирања: Историјски корени просторног планирања; Геополитика – верзија просторног планирања, крај/крах геополитике; Војни и стратешки циљеви просторног планирања; Економске и социјалне преокупације; Културна и политичка средства; Просторно планирање пре појаве штампе – примери Холандије и Француске; Прве официјалне политике просторног планирања – Италија, Велика Британија, СССР; Планирање у 19. веку; Велике школе планирања; Планирање у 20. веку – од Гидиса до ЕСДП-а.

Историја просторног планирања у Србији: Урбанистичко законодавство Балкана у антици и феудализму; Урбанистичко законодавство обновљене Србије; Урбанистичко законодавство између два светска рата; Просторно планирање у модерној Србији и Југославији у другој половини 20. века.

Практична наставаВежбе

Израда и презентација семинарског рада са изабраном темом из програма предавања – упознавање са широм литературом, анализа и дијагноза проблема, специфични планерски одговори и инструменти.

Литература

Пајовић Д. С. (2005): Преглед урбанистичког законодавства Србије. Удружење урбаниста Србије. Нови Сад

Ђорђевић Д. (2004) Увод у теорију планирања. Географски факултет, Београд

Merlin P. (2002): L’amenagement du territoire. Presses Universitaires de France, Paris