Пратите нас

Image Alt

Историја просторног планирања (PP12I2)

  /  Историја просторног планирања (PP12I2)

Историја просторног планирања (PP12I2)

Циљ предмета

Циљ предмета је да се студенти упознају са историјским коренима и традицијом просторног планирања у светским оквирима и у Србији, као и да упознају основне школе планирања, њихове особености и концепте, те да схвате континуитет доктрина планирања на којима се модерно планирање још увек у великој мери заснива.

Исход предмета

По завршетку наставе студент ће овладати основним знањима о: историјским коренима просторног планирања; најважнијим просторним плановима у свету и у Србији, у периоду од 1898. до 2000. године; о најзначајнијим ауторима и практичарима планирања у свету; о историјском амбијенту и друштвено-економским околностима које су условљавале процес планирања у 20. веку.

Садржај предмета

Теоријска настава: Општа историја просторног планирања; Историјски корени просторног планирања; Геополитика – верзија просторног планирања – крај/крах геополитике; Војни и стратешки циљеви просторног планирања; Економске и социјалне преокупације; Културна и политичка средства; Просторно планирање пре писане речи – примери Холандије и Француске; Прве официјалне политике просторног планирања – Италија, Велика Британија, СССР; Планирање у 19. веку; Велике школе планирања; Планирање у 20. веку – од Geddes-a до ESDP-a; Историја просторног планирања у Србији; Урбанистичко законодавство Балкана у антици и феудализму; Урбанистичко законодавство обновљене Србије; Урбанистичко законодавство између два светска рата; Просторно планирање у модерној Србији и Југославији у другој половини 20. века.

Практична настава

Одабир теме из програма предавања, ради израде семинарског рада; Истраживање, прикупљање и организација литературе и информација о изабраној теми; Структурирање семинарског рада; Анализа и дијагноза проблема, специфичних планских одговора и инструмената; Израда финалне верзије семинарског рада; Израда презентације; Јавно презентовање и евалуација резултата.

Литература

Пајовић, С. Д. (2005). Преглед урбанистичког законодавства  Србије. Нови Сад: Удружење урбаниста Србије.

Ђорђевић, Д. (2004). Увод у теорију планирања. Београд: Универзитет у Београду – Географски факултет.

Ђорђевић, Д., Дабовић, Т. (2014). Основе просторног планирања, друго издање. Београд: Универзитет у Београду – Географски факултет.

Hein, C. (Ed.). (2017). The Routledge Handbook of Planning History. Routledge.

Merlin, P. (2002). L’aménagement du territoire. Presse universitaires de France.