Пратите нас

Image Alt

Животна средина градова

  /  Животна средина градова

Животна средина градова

Циљ предмета

Основни циљ предмета јесте упознавање са еколошким проблемима савремених градова. Поред изучавања постојећих проблема животне средине градова, циљ предмета је и прогнозирање могућих промена, као и предлог мера за оптимизацију еколошког аспекта живота у граду.

Исход предмета

Оспособљеност за примену практичних знања из области урбане екологије.

Садржај предмета

Предавања:

1. Историјски развој стања животне средине градова

Антички градови и природна средина. Животна средина средњовековних градова Животна средина градова Новог века.

2. Планирање градова и значај урбаног планирања за животну средину

Градски предео. Организација урбане структуре као фактор квалитета животне средине. Функционална организација градске територије. Висинска конституција градова. Размештај јавних установа у граду.

3. Градско зеленило

Заштитна улога зеленила. Здравствена, естетска и емоционално-психолошка улога градског зеленила. Типизација и распоред зеленила у граду. Парковска фитоценологија. Еколошке норме и принципи просторне композиције зеленила у граду.

4. Географски фактори настанка и развоја градова

Локација и географски положај као фактор развоја града. Геолошка подлога, земљиште, рељеф, клима, вода и водни ресурси као чиниоци развоја града. Социоекономски фактори настанка и развоја града.

5. Утицај града на измене природне средине

Утицај града на измене геолошке средине, рељефа и водних својстава територије; Утицај града на измене ваздушне средине, микроклиме и мезоклиме; Утицај изградње и функционисања града на земљиште и живи свет.

6. Утицај града на измене енергетске ситуације

Акустично загађивање градске средине, топлотно загађење, загађивање јонизујућим и нејонизујућим зрачењем.

7. Стан и улица као животна средина људи

Параметри квалитета стамбене средине. Мрежа улица. Значај оријентације и ширине улица за микроклиму у граду. Улица и загађење животне средине у граду.

8. Инфраструктурни системи и животна средина града

Саобраћајни системи и животна средина града – утицај друмског, железничког водног и ваздушног саобраћаја на животну средину града.

9. Водна инфраструктура и животна средина града

Инфраструктура система водоснабдевања; канализациона инфраструктура и системи пречишћавања отпадних вода; системи заштите од вишка воде и системи заштите од поплава.

10. Енергетска и информациона инфраструктура и животна средина града

Енергетска инфраструктура и животна средина града. Информациона инфраструктура и животна средина града.

11. Градска привреда и животна средина града

Термоенергетика и животна средина града; Загађивање животне средине као последица индивидуалног, стамбеног обезбеђења енергије; Утицај термоелектрана и објеката даљинског грејања на животну средину.

Рафинерије нафте и петрохемијска индустрија и њихов утицај на животну средину града.

12. Индустријски процеси и животна средина града 1

Металуршки процеси и животна средина града. Металопрерађивачка и машинска индустрија и њихов утицај на животну средину града. Утицај хемијске индустрије на животну средину града.

13. Индустријски процеси и животна средина града 2

Текстилна индустрија и животна средина града. Прехрамбена индустрија и животна средина града. Индустрија грађевинских материјала и животна средина града. Утицај дрвне индустрије и индустрије целулозе на животну средину града.

14. Чишћење и уређење градских површина

Комунално снабдевање и услуге као чиниоци квалитета животне средине града. Чишћење градских јавних површина.

15. Обрада комуналног отпада

Методе обраде комуналног отпада. Управљање отпадом и организација службе градске чистоће.

Вежбе:

Терминологија урбане екологије; Квалитет животне средине градова – потенцијали и ограничења; Извори загађења ваздуха у градској средини; Емисија из различитих извора загађења на примерима одређених градова; Основна својства загађујућих материја и енергија у градској средини; Утврђивање броја и распореда мерних места за мерење концетрације загађујућих материја у градској средини; Графички приказ вредности концентрација загађујућих материја на примеру Београда; Саобраћај као извор загађења градске средине; Анализа загађености на прометним градским раскрсницама; Бука као облик енергетског загађења животне средине градова – извори, последице и заштита; Извори загађења воде у градској средини; Квалитет површинских и подземних вода; Земљиште и животна средина града – антропопресија, различити облици загађивања и девастације; Облици организованог и неорганизованог одлагања отпада; Значај увођења рециклаже; Колоквијум: Градско зеленило – појам, типови, функције, еколошке норме и принципи просторне композиције зеленила у граду; Организација урбане структуре – функционална организација градске територије, висинска конституција градова и размештај јавних установа у граду.  Излагање семинарских радова студената.

Литература

Љешевић М. (2005): Урбана екологија, Географски факултет Универзитета у Београду, Београд
Marinović-Uzelac A. (1989): Urbano planiranje i ekologija, Školska knjiga, Zagreb
Đuković J., Bojanić V. (2000): Aerozagađenje – pojam, stanje, izvori, kontrola i tehnološka rješenja, D. P. Institut zaštite i ekologije, Banja Luka