Пратите нас

Image Alt

Европско просторно планирање

  /  Европско просторно планирање

Европско просторно планирање

Циљ предмета

Циљ предмета је упознавање са текућом праксом просторног планирања у Европи данас. Студенти ће бити упознати са основним документима која дефинишу полазне основе, принципе и стратегије на нивоу ЕУ као и већих регионалних целина Европе, а потом са просторним плановима (стратегијама просторног развоја) земаља ЕУ и њихових региона као и стратегијама просторног развоја земаља у земљама источне и југоисточне Европе. Задаци предмета се односе на паралелизам са савременим искуствима просторног планирања у Србији као и на препознавање елемената који у просторном смислу доприносе интеграцији Србије у шири европски оквир.

Исход предмета

Исход предмета ће бити свеобухватна спознаја о савременом просторном и стратешком планирању у Европи, принципима просторног планирања у овом подручју, као и могућност практичне примене и модификације ових политика на примерима у Србији.

Садржај предмета

Теоријска настава
Европске политике просторног планирања; базични документи просторног планирања у Европи: заједничке одреднице стратегија просторног развоја Европе – сличности и разлике; нова генерација стратегија просторног развоја у Европи – темељне одреднице (Лисабонска и Гетеборшка стратегија, Територијална агенда, принципи CEMAT и др,); европска политика полицентризма и умрежавања већих градова Европе; просторни планови и стратегије у земљама у окружењу – стратегије просторног развоја земаља у транзицији; интеррегионална и прекогранична кооперација и интеграција као принцип просторног развоја Европе; региони и њихова улога у просторном планирању у Европи; кључне теме просторног планирања у земљама и регионима Европе; методологија и основне одреднице просторног планирања у Европи и Србији – поређење
Практична настава:Вежбе,
Упознавање са основним документима који дефинишу полазне основе и принципе просторног планирања у Европи; основни појмови просторног планирања у Европи; конкретна вежба примене и модификације принципа европске политике просторног планирања на одабраном региону у Србији.

Литература

ESPON project 2.3.2 –Governance, 2006.; Стратегија развоја Града Београда-поглавље Институционални развој, ПАЛГО центар, 2007.; Vision Planet – Strategies for Integrated Spatial Development of the Central European, Danubian and Adriatic Area, Background Report, 2000.;; Planet Cense, BBR, Bon, 2006.; Просторни план Републике Србије, ИАУС, Београд, 1996.; Стојков Б.: Регионализација као основ регионалног развоја Србије, у Регионализација Србије, трансгранична сарадња и социо-културни процеси у Југоисточној Европи, Географски факултет Универзитета у Београду, Београд, 2003.; Стојков Б.: Полицентрични развој Србије, у Србија и савремени процеси у Европи и свету, Географски факултет Универзитета у Београду, Београд, 2005.; Шећеров В, Лазић И.: Трансгранична сарадња општина и њене импликације на шире регионално окружење, у Локална самоуправа у планирању и уређењу простора и насеља, АППС, Београд, 2001.; Territorial Agenda,2007 са пратећим документима, Лисабонска стратегија 2003.; стратегије просторног развоја европских земаља (Хрватска, Словачка, аустријске земље, Словенија и др.), Меtropolitan Networking in CADSES, Географски факултет УБ, Београд, 2006. ППРС 2010. Тодоровић М, Тошић Б, Стојановић Б. (2004): Србија, еврорегиони и европске интеграције. ГИ „Јован Цвијић“ САНУ.