Пратите нас

Image Alt

Демографија у систему наука о становништву (MDG1O2)

  /  Демографија у систему наука о становништву (MDG1O2)

Демографија у систему наука о становништву (MDG1O2)

Циљ предмета

Стицање знања о позицији и значају демографије у систему наука о становништву, као и теоријско-методолошким и логичким основама истраживања популационих феномена који су у домену демографије и сродних наука интегрисаних у систем наука о становништву; разумевање значаја мултидисциплинарног проучавања становништва и развијање способности системског приступа у проучавању становништва.

Исход предмета

Оспособљавање студента за мултидисциплинарни и системски приступ истраживању становништва и примени стечених теоријских и методолошких знања из демографије у тумачењу популационих појава процеса. Разумевање значаја и утицаја демографских кретања за друштвено-економски, регионални и просторни развој. Примена принципа модерне науке о становништву у креирању популационих и других јавних политика.

Садржај предмета

Теоријска настава

Општа теорија система

О појму становништва и демографског система у савременој демографској теорији

Становништво као хомеостазни систем

Демографија – Предмет, метод и положај у систему наука

Везе демографије и других наука (примери: демографија и географија становништва; демографија и економија; демографија и регионално, просторно и урбанистичко планирање; демографија и биолошке науке итд.)

Теорије о становништву у историјском контексту развоја општих и посебних теоријских приступа друштвеним и природним феноменима.

Практична настава:Вежбе, Други облици наставе, Студијски истраживачки рад

Усмеравање у истраживачком раду, изради и презентацији студијског истраживачког рада

Литература

– Девеџић, М., Војковић, Г., Глигоријевић, В. (2013). Будући путеви демографије. Демографија. Књ X. ISSN1820-4244. Универзитет у Београду Географски факултет, Институт за демографију. Београд. (стр. 25-35).

– Грчић Мирко, Становништво као демографски систем, Демографија, књ. V, Географски факултет, Београд, 2008. стр. 7-33.

– Радовановић, Становништво као аутономни биосоцијални и географски систем, Зборник радова        Географског института „Јован Цвијић“ САНУ, књ. 40, Београд, 1988.

– Alan A. Berryman, Population Systems, New York, 1981.

Position of Demography Among Other Disciplines, Edited by Zdenek Pavlik, Department of Demography and Geodemography, Charles University in Prague, Faculty of Science, Prague, 2000.

– Мацура Милош, Размишљања поводом основа демографске теорије, и Тезе за одређивање предмета демографије, Прилози теорији и политици становништва, Београд. 1974.

– Bohm David, Wholeness and the Implicate Order, Routledge, London and New York, 1995.

– Donald T. Rowland (2003), Demographic methods and concepts, Oxford University press.

– Валентеј, Д., О систему демографских знања, Становништво бр.3-4, ИДН ЦДИ, Београд.