Пратите нас

Image Alt

Географија становништва 1

  /  Географија становништва 1

Географија становништва 1

  • Врста и ниво студија: Основне академске студије
  • Наставник
  • Статус предмета: Обавезан
  • Број ЕСПБ: 5
  • Семестар: 3
  • Број часова: 2+2+1

Циљ предмета

Упознавање студената са развојем географије становништва, развојем теоријске мисли о популационим феноменима, методама и техникама демографских изучавања, изворима података.

Исход предмета

Усвајање теоријско-методолошких приступа у популационој науци; Сазнања о статистичким, демографским и осталим метода и техника изучавања становништва; Увид у коришћење историјских, статистичких и информатичких база података;Усвајање начина табларног, графичког и картографског представљања популационих феномена.

Садржај предмета

Историјски развој географије становништва као географске дисциплине; Географије становништва у систему наука о становништву; Предмет и задаци географије становништва; Теоријски погледи на развој становништва; методе и технике изучавања становништва; Јединице, обележја и извори података о становништву.

Предавања:
Теоријски оквири популационих истраживања; Методолошки аспекти географије становништва; Географије становништва у систему географских дисциплина; Географије становништва у систему наука о становништву; Предмет и задаци географије становништва; Традиционалне методе проучавања у географији становништва; Савремене статистичке, математичке и демографске методе популационих истраживања;  Јединице и обележја становништва; Ивори података о становништву; Развој насељености на земљи; Еволуција људског рода  и развитак светског становништва; Транзиција просторне покретљивости светског становништва кроз историјске епохе; Српска антропогографска школа; Историјски трендови у размештају становништва у свету; Карактеристике савременог размештаја, густине и концентрације становништва у свету и Србији.

Вежбе:
Упознавање са писаним, статистичким и другим изворима података о становништву; Прикупљање података о становништву помоћу анкете и интервјуа; Методе обраде статистичких података; Презентовање статистичких података; Картирање становништва; Примери развоја и размештаја становништва на националном, континенталном и глобалном нивоу. Посета Републичком заводу за статистику, Градском заводу за статистику, Регионалним статистичким заводима, Етнографском музеју. У оквиру вежби користиће се публикације UN-a, пописи становништва, витална и демографска статистика, регистри становништва, као и релевантни интернет извори.

Литература

Брезник Д. (1988) Демографија, анализа, методи и модели, Научна књига, Београд.
Ђурђев Б. (1998) Географија становништва, ПМФ, Универзитет у Новом Саду, Нови Сад.
Ђурђев Б. (2001) Основне технике у демографији, Друштво демографа Југославије, Београд.
Кицошев С., Голубовић П., (2004) Демогеографија, Ниш
Nejamšić I. (2006) Demogeografija, Školska knjiga, Zagreb.
Rowland D. (2003), Demographic methods and concepts, Oxford University press, Oxford.
Woods R. (1979) Population Analysis in Geography, Longman, New York (поглавља I и II).
Demeny p. McNicoll G. (2003) Enciclopedia of population, Macmillan Reference USA
Weeks J.(2008) Population, an introduction to concepts and issues, Tenth Edition, San Diego State University, Thomson Wadsworth (део први)
Newbold K. B. (2010) Population Geography, Tools and IssuesRowman & Littlefield Publishers, Inc., U.K. (поглавља 1-3)
Становништво и домаћинстава Републике Србије према попису 2002. године,ИДН, Републички завод за статистику, Београд.