Пратите нас

Image Alt

Географија насеља I

  /  Географија насеља I

Географија насеља I

  • Врста и ниво студија: Основне академске студије
  • Наставник
  • Статус предмета: Обавезан
  • Број ЕСПБ: 4
  • Семестар: 5
  • Број часова: 2+1

Циљ предмета

Стицање скупа научно фундираних, прецизно формулисаних и систематизованих знања о људским насељима, са свим њиховим релевантним одликама. Објашњење и разумевање законитости развоја и размештаја сталних и привремених насеља. Савремени друштвено-економски насеобински процеси и њихови геопросторни ефекти. Анализа природних, друштвених и економских фактора релевантних за развој руралних система.

Исход предмета

Развој способности и сазнања студената за активно учешће у изграђивању хуманих односа и унапређењу квалитета живота у сеоским насељима и руралној средини. Оспособљавање студената за стваралачку и конструктивну активност у различитим подручјима друштвене праксе у трансформацији насеља.

Садржај предмета

Предавања:
(1-3) Предмет проучавања, методе истраживања, научни циљеви и друштвени задаци географије насеља. Фазе у развоју географије насеља. Географија насеља и антропогеографија. Географија насеља и сродне науке и дисциплине (демографија, економија, антропологија, рурална и урбана социологија и др.). Географија насеља и поједине области друштвене праксе (рурална политика, просторно планирање, рурално планирање и др). (4) Подела географије насеља. Интеграционе и дезинтеграционе тенденције у развоју географског аспекта изучавања насеља. Савремена стремљења у изучавању и просторној организацији насеља – екистика и географија, екистика и економија, екистика и социологија. Перспективе развоја географије насеља. (5-6) Појам и подела људских насеља. Критеријуми за разврставање насеља у нашој земљи, државама Европске Уније и света. Релевантна географска обележја насеља. Опште одлике историјско-географског развоја и просторне организације насеља у свету и појединим његовим деловима. (7-8) Дефиниција села и руралне територије. Глобални показатељи руралности. Проблеми појмовног разграничења и диференцирања руралног подручја. (9) Традиционална и савремена проучавања сеоских насеља. (10-11) Типологија сеоских насеља – генетска, демографска, физиономска и функционална типологија. (12) Сеоска насеља као центри развоја. Просторно-функционална повезаност сеоских насеља – рурални системи. Конвергентне и дивергентне миграције сеоског становништва. (13-15) Главне карактеристике сеоских насеља и руралних подручја Србије. Регионалне развојне неједнакости руралног подручја Србије. Основни рурални проблеми. Перспективе развоја сеоских насеља Србије.
 
Вежбе:
Компаративни преглед и анализа критеријума за одређивање статуса сталних насеља у појединим државама Европе и света и у нашој земљи. Анализа методологије ОЕСЕD-а и Еurostat-a у области дефинисања насеља и насеобинских територија и могућност њихове примене у организацији мреже насеља Србије. Извори података о насељима. Традиционална (Ј. Цвијић) и савремена упутства за проучавање сеоских насеља (М. Костић, Б. Букуров и др.). Утврђивање микроположаја сеоских насеља. Одређивање граница сеоских насеља и сеоских атара на топографским картама коришћењем административно-територијалне карте Србије, укључијући и динамику развоја сеоских насеља. Одређивање густине насеља, густине насељености и географских дистанци у мрежи руралних насеља. Картографски приказ и општа социјално-географска анализа хипсометријског и зоналног распореда насеља, као и територијално груписање и разређивање насеља.

Литература

Стаменковић Ђ. С., Бачевић М. (1992): Географија насеља, Универзитетски уџбеник, Географски факултет ПМФ Универзитета у Београду, Београд.
Ћурчић С. (1992): Географија насеља, ПМФ, Институт за географију, Универзитет у Новом Саду, Нови Сад.
Woods М. (2006): Rural Geography, Sage, London.
Цвијић Ј. (1969): Општа географија – Антропогеографија, Завод за издавање уџбеника СР Србије, Београд.
Географска енциклопедија насеља Србије, књ. I (А – Ђ), II (Ж – Љ), III (М – Р) и IV (С – Ш), Географски факултет, Агена, Стручна књига и Србософт, Београд, 2001, 2002. (штампано издање) и 2004. (електронско издање)