Пратите нас

Image Alt

Апликативна друштвена географија (D21I02)

  /  Апликативна друштвена географија (D21I02)

Апликативна друштвена географија (D21I02)

Циљ предмета

Оспособљавање студената да дефинишу проблемске задатке и спроводе истраживања од значаја за академску заједницу и друштвену праксу. Развој стваралачких способности и активног односа студената према демографским, социјалним и економским сегментима у организацији друштва. Оспособљавање студената за проучавање организације и функционисања урбаних и руралних простора. Оспособљавање студената да критички и аргументовано евалуирају расположиву литературу и практична решења из домена друштвене географије.

Исход предмета

По завршетку студија, студент ће бити у стању да: 1. анализира економске и популационе статистичке податке у контексту друштвено-економског развоја; 2. креира моделе за издвајање дневних урбаних система као структурно-просторне и регионално-функционалне категорије; 3. евалуира стање и рецентне промене у организацији и функционисању социоекономског простора, кроз различите студије случаја; 4. употреби расположиве чињенице, теоријска и методолошка знања у решавању задатака из домена просторне организације и функционисања друштва; 5. процени предности и недостатке актуелних популационих, социјалних и економских политика; 6. изради научно фундиране предлоге који би водили побољшању социјалних и економских показатеља квалитета живота у територијалним јединицама различитог хијерархијског нивоа.

Садржај предмета

Теоријска настава

1-2. Теоријски и методолошки проблеми и изазови у савременој апликативној друштвеној географији; 3-4. Перспективе примене друштвене географије у привреди, развоју људских насеља и територијалном распореду популације и њеним структурама; 5-6. Пројектни задатак: анализа литературе и дефинисање пројекта научног истраживања; 7. Примена друштвене географије у политици и стратегији популационог развоја; 8. Примена друштвене географије у просторној организацији мреже насеља; 9. Примена друштвене географије у просторној организацији пољопривреде; 10. Примена друштвене географије у развоју и размештају индустрије; 11. Примена друштвене географије у планирању и стратегији развоја услужног сектора; 12. Примена друштвене географије у планирању и програмирању развоја инфраструктурних система; 13. Теоријски аспекти примене друштвене географије у проучавању дневних урбаних система; 14. Примена друштвене географије у политици и стратегији одрживог економског развоја; 15. Теоријски аспекти примене друштвене географије у просторној организацији друштва.

Практична настава

Литература

Грчић, М. и Слука, Н.А. (2006). Глобални градови. Београд: Географски факултет универзитета у Београду и Географски факултет МГУ “М. В. Ломоносов”.

Couch, C., Leontidou, L. and Petschel-Held, G. (Eds.). (2007). Urban Sprawl in Europe – landscapes, land-use change and policy. Oxford: Blackwell Publishing.

Hay, I. (2016). Qualitative research methods in human geography, 4th edition. Toronto: Oxford University Press.

Haggett, P. (2001). Geography: a global synthesis, 4th edition. Harlow: Prentice Hall.

Aoyama, Y., Murphy, J. and Hanson, S. (2010). Key Concepts in Economic Geography. Thousand Oaks, Calif: Sage.

Hubbard, P., Kitchin, R., and Valentine, G. (Eds.). (2008). Key texts in human geography. London: Sage.

Wood, A., and Roberts, S. (2011). Economic Geography: Places, networks and flows. London: Routledge.

Rosset, P., Altieri, M. (2017). Agroecology: Science and Politics. Black Point, Nova Scotia: Fernwood Books Ltd.

Knox, P.L., McCarthy, L.M. (2012). Urbanization: An introduction to urban geography, 3rd edition. Pearson Higher Ed.

Woods, M. (2005). Rural Geography – Processes, Responses and Experiences in Rural Restructuring. University of Wales.