Пратите нас

Image Alt

Планирање подручја посебне намене (MPP1I3)

  /  Планирање подручја посебне намене (MPP1I3)

Планирање подручја посебне намене (MPP1I3)

  • Врста и ниво студија: Мастер академске студије
  • Наставник
  • Статус предмета: Изборни
  • Број ЕСПБ: 7
  • Семестар: 1
  • Број часова: 3+0

Циљ предмета

Упознавање са специфичностима планирања туристичких подручја, националних паркова, енергетских и хидро-техничких комплекса и система, инфраструктурних коридора, простора са значајном природном и културном баштином, подручја акумулација и изворишта воде, рударско-енергетских простора и др., подручја са специфичном наменом од националног значаја, као и са доминантним принципима планирања који ту намену фаворизују у односу на друге кориснике простора.

Исход предмета

Овладавање основним методама и техникама који су данас релевантни са становишта светских и европских стандарда, као и теорије и праксе у Србији у планирању подручја посебне намене.

Садржај предмета

Теоријска настава

Појам, дефиниције и схватања подручја посебне намене у просторном планирању, у свету и код нас; Историја и традиционални приступи планирања подручја са посебном наменом; Однос према другим типовима планова; Типови подручја посебне намене и њихове основне карактеристике; Циљеви и специфични приоритети и проблеми планирања подручја са посебном наменом; Основне методе и технике планирања подручја посебне намене: генералне и специфичне (зависно од врсте подручја); Приступ планирању развоја, велике структурне промене и конверзија постојећег коришћења земљишта, циљеви и приоритети развоја; Осврт на праксу у Србији; Импликације нових европских докумената одрживог просторног развоја за уређење и планирање простора посебне намене.

Практична настава

Израда и презентација семинарског рада са изабраном темом из програма предавања – упознавање са широм литературом, анализа и дијагноза проблема, специфични планерски одговори и инструменти.

Литература

Стефановић, Н., Крунић, Н., Ненковић–Ризнић, М., Христић, Н. Д. (2017). Новији аспекти планирања подручја посебне намене у Србији–искуства и препоруке. Београд: Институт за архитектуру и урбанизам Србије–ИАУС.

Silva, E. A., Healey, P., Harris, N., Van den Broeck, P. (Eds.). (2014). The Routledge handbook of planning research methods. Routledge.

Пиха Б. (1990). Основе просторног планирања, друго издање. Београд: ПМФ.

Мариновић-Узелац, А. (2001). Просторно планирање. Загреб: Школска књига.

Просторни планови подручја посебне намене у Србији.