Пратите нас

Image Alt

Методологија израде научног рада (D21O1)

  /  Методологија израде научног рада (D21O1)

Методологија израде научног рада (D21O1)

  • Врста и ниво студија: Докторске академске студије
  • Статус предмета: Обавезан
  • Број ЕСПБ: 10
  • Семестар: 3
  • Број часова: 5+0

Циљ предмета

Стицање знања о методолошким основама истраживања и оспособљавање студената за разумевање и критичко вредновање различитих епистемолошко-методолошких оријентација. Оспособљавање студената за самостално пројектовање и методолошки фундирану реализацију истраживања. Стицање вештина неопходних за развој истраживачке каријере у области геонаука.

Исход предмета

Студент је упознат са основним теоријско-методолошким проблемима геонаука, способан да критички сагледава еволуцију и савремену диференцијацију начина сазнавања у геонаукама, конципира и реализује научна истраживања и самостално изради научни рад у области геонаука. Студент је стекао вештине за аргуменатован развој идеја и њихову логички организовану презентацију, као и за успешне усмене демонстрације резултата. Студент је упознат са критеријумима неопходним за писање предлога научно-истраживачких пројеката, супервизију и менторство студента докторских студија и способан за успешно вођење научно-истраживачких пројеката.

Садржај предмета

Теоријска настава: Предмет проучавања методологије; Епистемолошко-методолошке особености сазнавања у географији; Предметно-методолошка повезаност географије са другим наукама; Упоредни преглед теоријских и методолошких питања традиционалних (класичних) и модерних истраживања геопростора; Чињенице – хипотезе – научни закони – научне теорије; Природа и могућности утврђивања закона у природним и друштвеним наукама; Развој теорије и методологије у геонаукама; Периодизација развоја теоријско-методолошких основа геонаука; Теорија и истраживање; Квантитативна и квалитативна истраживања; Специфичности и домети појединих врста истраживања; Дескриптивна и каузална истраживања; Нове тенденције у развоју методологије природних и друштвених наука; Проблеми савремених истраживања у геонаукама.

Практична настава: Студијски истраживачки рад; Израда пројекта истраживања; Израда истраживачких инструмената; Избор и образложење узорка; Израда плана прикупљања и обраде података; Израда извештаја о истраживању и презентација добијених резултата; Оцењивање истраживачких пројеката и резултата истраживања; Принципи израде научног рада (чланка, монографије).

Литература

Шешић, Б. (1982): Основи методологије друштвених наука, Београд: Научна књига.

Ристић, Ж. (1995): О истраживању, методу и знању, Београд: Институт за педагошка истраживања. Шушњић, Ђ. (1999): Методологија, Београд: Чигоја штампа.

Најгел, Е. (1985). Структура науке, Београд: Нолит.

Doctoral Handbook, (2002). The Graduate School of Education and Human Development, The George Washington University, Washington DC.

Михајловић, Б., (2003). Како написати, припремити и приказати научни и стручни рад, Нови Сад, Сремска Каменица: Медицински факултет.

Поповић, З.В., (2004). Како написати и објавити научно дело, Београд: Академска мисао и Институт за физику.

Сарић, М., (2002). Општи принципи научно-истраживачког рада, Београд: Српско друштво за историју науке и Институт за истраживања у пољопривреди.

Mалацко, Ј., (1991). Припрема и одбрана дипломског и научног рада, Нови Сад: Самостално издање.