Пратите нас

Image Alt

ГИС анализа у заштити животне средине (MZS2I3)

  /  ГИС анализа у заштити животне средине (MZS2I3)

ГИС анализа у заштити животне средине (MZS2I3)

  • Врста и ниво студија: Мастер академске студије
  • Наставник
  • Статус предмета: Изборни
  • Број ЕСПБ: 4
  • Семестар: 2
  • Број часова: 3+0

Циљ предмета

Схватање значаја примене ГИС-а за заштиту људи, других живих бића и материјалних добара.Стицање знања и вештина неопходних за примену ГИС-а у заштити животне средине. Оспособљавање за примену ГИС-а удоношењу одлука у области заштите животне средине.

Исход предмета

По завршетку курса студенти ће бити у стању да: примене ГИС у избору локације за изградњу објеката у зависности од њиховог утицаја на животну средину; процене стање и угроженост заштићених природних добара, гео- и биодиверзитета на основу геопросторних података; утврде угроженост одређене територије природним непогодама на основу геопросторних података; анализирају загађење ваздуха, воде и земљишта на основу расположивих података.

Садржај предмета

1. Упознавање са проблематиком предмета и са обавезама студената датог курса;Просторни системи за подршку у одлучивању (SDSS) у заштити животне средине. 2. Вишекритеријумска анализа за доношење одлука (MCDA) у заштити животне средине; Аналитички хијерархијски процес (АХП). 3. Примена ГИС-а у геоеколошкој валоризацији простора.4. Примена ГИС-а у избору оптималне локације за изградњу објеката у зависности од утицаја на животну средину.5. Примена ГИС-а у избору оптималне локације за изградњу соларних електрана и ветрогенератора.6. ГИС заштићених природних добара и објеката геонаслеђа; 7. Примена ГИС-а у анализи стања и угрожавања биодиверзитета. 8.Примена ГИС-а у анализи природних хазарда;Анализа сеизмичког хазарда и ризика, Анализа угрожености клизиштима. 9. Примена ГИС-а у анализи угрожености ерозијом и хидролошким непогодама. 10. Примена ГИС-а у анализи угрожености атмосферским непогодама, шумским пожарима, заразним и незаразним болестима.11. Примена ГИС-а у анализи загађења животне средине штетним материјама и енергијама; Анализа загађења ваздуха. 12. Примена ГИС-а у анализи загађења воде.13. Примена ГИС-а у анализи загађења земљишта.14. Колоквијум. 15. Одбрана семинарског рада.

Литература

  1. Милановић М., Филиповић Д. (2017): Информациони системи у планирању и заштити простора. Универзитет у Београду – Географски факултет, Београд.
  2. Brimicombe A. (2009): GIS, Environmental Modeling and Engeneering (2nd Edition). CRC Press, Taylor & Francis Group.
  3. Lemmens M. (2011): Geoinformation – Technologies, Applications and the Environment. Geotechnologies and the Environment, Vol. 5. Springer.
  4. Tomaszewski B. (2014): Geographic Information Systems (GIS) for Disaster Management. CRC Press, Taylor & Francis Group.
  5. Xie M. (2013): Landslide Hazard Assessment Using GIS. Alpha Science International.
  6. Malczewski J., Rinner C. (2015): Multicriteria Decision Analysis in Geographic Information Science.
  7. Wilson J. (2018): Environmental Applications of Digital Terrain Modeling. Wiley Blackwell.
  8. Zhu X. (2016): GIS for Environmental Applications: A Practical Approach. Routledge.