Пратите нас

Image Alt

Екотоксикологија

  /  Екотоксикологија

Екотоксикологија

  • Врста и ниво студија: Основне академске студије
  • Статус предмета: Изборни
  • Број ЕСПБ: 3
  • Семестар: 6
  • Број часова: 2+1

Циљ предмета

У оквиру предмета предвиђено је да се студенти упознају са свим аспектима штетног дејства загађујућих материја, механизмима њиховог деловања, као и процесима њиховог деловања у животној средини.

Исход предмета

Стицање способности за разумевање теоријских концепција и практичну примену знања из области екотоксикологије.

Садржај предмета

Предавања:
1. Упознавање студената са: програмом наставног предмета Екотоксикологија и његовом позицијом у реализацији наставног плана студијске групе Геопросторне основе животне средине; динамиком, начином рада и реализацијом наставног плана; упутствима за избор и реализацију тема есејских радова користећи Харвард систем навођења литературе.
2. Уводна разматрања: појам и диференцијација термина токсикологије и екотоксикологије; историјски преглед екотоксиколошких ефеката различитих класа загађивача и развој законских прописа; појам и класификација отрова.
3. Путеви уношења загађујућих материја у екосистем: осврт на путеве уношења загађујућих материја у водене системе, ваздух и земљиште; појам екотоксикокинетике и екотоксикодинамике.
4. Процена ризика у екотоксикологији: идентификација хазарда, процена односа доза-одговор, процена експозиције и карактеризација ризика; акутна и хронична токсичност; сублетална и летална доза; основни параметри: LD50, LC50, EC50,  IC50, LOEC и NOEC;
5. Тестови акутне и хроничне токсичности: тестови акутне и хроничне токсичности и организми који се користе у тестовима екотоксичности.
6. Екотоксикокинетика – судбина екополутаната у животној средини: биодоступност и процеси биодступности, биотичко и абиотичко разлагање загађујућих супстанци, перзистенција, биоакумулација, биомагнификација и биотрансформација; основни параметри: полувреме деградације, биоакумалциони и биоконцентрацијски фактор, партициони коефицијент октанол/вода.
7. Екотоксикодинамика: примери молекуларног и ћелијског нивоа дејства отрова; дејство отрова на органе; примери акутне и хроничне токсичности.
8. Квантификација и мерење екотоксиколошких ефеката: методе токсиколошких тестова које се користе за водену средину и земљиште; биомониторинг; типови биоиндикатора.
9. Пестициди: дефиниција и употреба; добробит ризик употребе пестицида; подела пестицида према намени, хемијском саставу и према категорији токсичности; судбина пестицида у животној средини;
10. Oрганохлорни пестициди: карактеристике и механизам деловања; ефекти деловања DDТ и деривата.
11. Органофосфорни пестициди и карбамати: карактеристике и механизам деловања;  ефекти деловања органофосфорних пестицида и карбамата; алтернативни приступи у борби против штеточина; нови начини смањења употребе пестицида.
12. Екотоксикологија живе: начини ослобађања у животну средину; метил жива; циклус живе у природи – жива у атмосфери, води и седименту; процес метилације; биоакумулација, биомагнификација и биолошки ефекти; токсични ефекти метил живе; превенција и контрола загађења живом.
13. Олово у животној средини: начини ослобађања у животну средину; употреба олова; једињења Pb као полутанти ваздуха, воде и земљишта; дистрибуција и концентрација олова у телу животиња; ефекти олова на биљке и животиње.
14. Дуготрајне органске загађујуће материје: особине; подела дуготрајних органских загађујућих супстнаци;  употреба дуготрајних органских загађујућих супстнаци;  токсични ефекти деловања диоксина и једињења које су сличне диоксину; процена ризика диоксина и једињења која су слична диоксину у животној средини употребом фактора еквивалентне токсичности; механизам деловања; Стокхолмска конвенција.
15. Нанотехнологија – бенефити и ризици њене употребе у животној средини: дефинисање нанотехнологије као једне од водећих технологија XXI века; класификација наноматеријала; потенцијални еколошки бенефити и одрживост; ризици по животну средину и потенцијална екотоксичност; природне и створене наночестице; најважније карактеристике и релевантни параметри који се користе у студијама екотоксичности наноматеријала; судбина наноматеријала у животној средини.

Вежбе:
Одређивање степена токсичности и екотоксичности неке хемијске супстанце (параметри LD50 и LC50 и др.); упознавање са студијама случајева нарушавања односа равнотеже у екосистему и последица по неке врсте услед уношења загађујућих материја у животну средину; израчунавање граничних вредности штетног дејства загађивача на организме, као и фактора еквивалентне токсичности; Примери утицаја акцидентних загађења на екосистеме и људско здравље; Презентације студентских есејских радова.

Литература

Основна:
Jablanović, M., Jakšić, P. i Kosanović, K. (2003) Uvod u ekotoksikologiju. Univerzitet u Prištini
Hoffman, D. J, Rattner, B. A., Burton, G. A & Cairns, J. (2003) Handbook of ecotoxicology. CRC Press LLC, Boca Roton,USA
Moriarty, F. ( 1999) Ecotoxicology – The Study of Pollutants in Ecosystems. London
Walker, C.H., Sibly, R.M., Hopkin, S.P. & Peakall D.B. (2012) Principles of Ecotoxicology. Fourth Edition, CRC Press.

Допунска:
Dimitrijević, D. (2011) Nanotechnology: The Need for the Implementation of the Precautionary Approach beyond the EU. In: Understanding and Managing Threats to the Environment in South Eastern Europe (NATO Science for Peace and Security Series C: Environmental Security), Gorazd Meško (Editor), Dejana Dimitrijević (Editor), Charles B. Fields (Editor), pp. 205-224. Publisher: Springer; 1st Edition (March 1, 2011).
Димитријевић Д. (2009) Нанотехнологија – ризици и решењаЗборник радова: I Научно-стручна конференција Еколошка безбедност, ризици и здравље на раду, стр. 61-69.