Пратите нас

Image Alt

Урбана и рурална географија II

  /  Урбана и рурална географија II

Урбана и рурална географија II

  • Врста и ниво студија: Основне академске студије
  • Наставник
  • Статус предмета: Обавезан
  • Број ЕСПБ: 5
  • Семестар: 6
  • Број часова: 2+1

Циљ предмета

Увођење студената у практичну примену теоретски апсолвираних знања из области урбане географије; Стицање знања о урбаним насељима са свим њиховим релевантним одликама; Објашњење и разумевање законитости развоја и размештаја градских насеља. Сагледавање и тумачење перспективних трендова у развоју мреже урбаних насеља и урбаних система.

Исход предмета

Развој способности код студената за активно учешће у сагледавању проблема урбаног развоја, као и основних процеса који обликују савремене градове. Повезивање најзначајнијих друштвено-економских и технолошких фактора који утичу на генезу и трансформацију урбаних насеља и урбаних система. Разумевање основне планске и демографске контроле развоја градова: одређивање намене земљишта, зонирање и слично.

Садржај предмета

Предавања: Предмет и задаци урбане географије. Географски појам града, појам и развој градова у свету. Методе урбане географије. Урбанизација као процес просторне дистрибуције становништва и људских активности. Функције града и функционална класификација градова. Теорије и модели у објашњавању просторне структуре града. Просторна структура града: функционално-просторна, популациона и морфолошка структура. Кон­вер­гент­не и ди­вер­гент­не днев­не ми­гра­ци­је град­ског ста­нов­ни­штва. Социјална топографија града.  Град и околина. Ур­ба­ни гра­ви­та­ци­о­ни аре­а­ли и сфе­ре. Појам централних места и централних функција. Мре­жа цен­трал­них на­се­ља. Мре­же и си­сте­ми људ­ских на­се­ља. Основне детерминанте и главна обележја мреже и система насеља у неким земљама Европе. Појам и обележја урбаних система у свету. Типови градских регија.

 

Вежбе: Упут­ства за про­у­ча­ва­ње градских насеља. Iме­ник на­се­ља и име­на де­ло­ва град­ских на­се­ља. Утвр­ђи­ва­ње ми­кро­, мезо и макро по­ло­жа­ја, економско-ге­о­граф­ског и политичко-географског по­ло­жа­ја градских на­се­ља. Одређивање намене површина и зонирање. Анализа планске документације и одређивање хомогених и хетерогених градова. Издвајање типова урбанизације у Србији. Густина и размештај становништва у граду: модели Кларка, Медведкова и др. Функционална класификација градова у Србији. Утврђивање хијерархије центара у простору. Издвајање и картографско представљање конвергентних и дивергентних дневних урбаних система и утицајних сфера већих градова у Србији.

Литература

Ср­бо­љуб Ђ. Ста­мен­ко­вић, Ми­лан Ба­че­вић: Ге­о­гра­фи­ја на­се­ља, Уни­вер­зи­тет­ски уџ­бе­ник, Ге­о­граф­ски фа­кул­тет ПМФ Уни­вер­зи­те­та у Бе­о­гра­ду, Бе­о­град, 1992.
Сло­бо­дан Ћур­чић: Ге­о­гра­фи­ја на­се­ља, ПМФ, Iн­сти­тут за ге­о­гра­фи­ју, Уни­вер­зи­тет у Но­вом Са­ду, Но­ви Сад, 1992.
Милан Вреск: Основе урбане географије, Школска књига, Загреб, 1990.
Милан Вреск: Град и урбанизација, Школска књига, Загреб, 2002.
Luis Mamford: Grad u istoriji, Book&Marso, Beograd, 2006.
Ге­о­граф­ска ен­ци­кло­пе­ди­ја на­се­ља Ср­би­је, књ. I (А – Ђ), II (Ж – Љ), III (М – Р) и IV (С – Ш), Ге­о­граф­ски фа­кул­тет, Аге­на, Струч­на књи­га и Ср­бо­софт, Бе­о­град, 2001, 2002. (штам­па­но из­да­ње) и 2004. (елек­трон­ско из­да­ње).
Ге­о­граф­ска ен­ци­кло­пе­ди­ја на­се­ља Ср­би­је – Вој­во­ди­на, књ. I, Ге­о­граф­ски фа­кул­тет Уни­вер­зи­те­та у Бе­о­гра­ду, Бе­о­град, 2005.