Пратите нас

Image Alt

Планирање на локалном нивоу

  /  Планирање на локалном нивоу

Планирање на локалном нивоу

  • Врста и ниво студија: Основне академске студије
  • Наставник
  • Статус предмета: Обавезан
  • Број ЕСПБ: 6
  • Семестар: 7
  • Број часова: 2+2+1

Циљ предмета

Стицање знања о улози, положају, надлежностима и делокругу рада локалне самоуправе у области планирања и уређења простора и социјалног развоја, као и у припремању и доношењу стратешких пројеката који се односе или имају утицај на простор локалне заједнице.

Исход предмета

Задаци предмета усмерени су на анализу пракси и добрих примера европских земаља и Србије у области локалне самоуправе и оспособљавање просторних планера за сарадњу са локалним актерима у процесу израде планске документације и на овладавање методама препознавања и техникама сарадње са локалним актерима и групама.

Садржај предмета

Стварност локалне демократије. Институције локалне демократије. Искуства и праксе локалне самоуправе на примерима чланица Европске Уније. Делокруг рада, надлежности и законска регулатива о локалној самоуправи у Србији. Заинтересовани учесници/актери (stakeholders) и интересне групе на локалном нивоу. Партнерски односи јавног, комерцијалног и трећег сектора у локалној заједници. Сарадња са грађанима и удружењима грађана у уређењу простора. Појам јавности и методе формирања квалификоване јавности. Значај професионалних удружења, локалних иницијатива и удружења. Прикупљање и презентовање података од интереса за развој локалне заједнице у стратешким плановима. Методе заступања интереса локалне заједнице.
Студијски истраживачки рад: Истраживање на терену.

Литература

Јачање локалне власти, Београд: Магна агенда и други наслови
Петовар К. (2003), Наши градови између државе и грађанина. Београд: ГФ, АФ и ИАУС.
Wates N. (2000), The Community Planning Handbook. London: Earthscan
Како подстаћи развој на локалном нивоу. Приручник са примерима најбоље праксе из Југоисточне Европе. Београд: Friedrich Ebert Stiftung, канцеларија у Београду
Дамјановић М. (уредник) (2002), Локална демократија. Стање и перспективе. Београд: Магна агенда.
Радељић Н. (2006), “Међусекторска сурадња и развој локалне заједнице“. У: Европске стратегије и политике у локалној заједници. Београд: Фонд Центар за демократију.
Стрејб Г., “Примена стратегијског одлучивања у локалној управи“ (Gregory Streib, ‘Applying Strategic Decision Making in Local Government’, Public Productivity & Management Review, Vol. XV, No. 3, Spring, 1992). У: М. Дамјановић и С. Ђорђевић (ур.), Изазови модерној управи и управљању. Београд: ТИМИТ, 1995.
Група аутора (2010): Стратешко планирање локалног развоја. UN HABITAT SIRP Beograd.