Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Опште вести   /  Одржан VI Конгрес географа Србије под називом Куда иде географија?

Одржан VI Конгрес географа Србије под називом Куда иде географија?

Традиционални, шести по реду, Конгрес географа Србије са међународним учешћем, под називом “Quo vadis geographia – Куда иде географија?“ у организацији Универзитета у Београду – Географског факултета и Српског географског друштва одржан је од 29. до 31. августа 2024. године на Златибору. Конгресу је присуствовало више од 200 учесника из Србије и иностранства. Пленарним предавањима, дискусијама, трибинама сажети су резултати истраживачких пројеката који третирају утицај бројних природних и друштвених процеса на простор, као и могућности преношења и интерпретације тих нових сазнања у образовном процесу.

Различите теме везане за савремене и развојно оријентисане истраживачке области географије, али и значајна дидактичко – методичка питања наставе биле су разврстане у 8 трибина на којима се разговарало о најактуелнијим питањима и изазовима географије.

На уводној трибини под називом “Образовање у Србији данас – положај наставничких смерова на универзитетима у Србији и региону“ уводничар је био декан Географског факултета проф. др Велимир Шећеров, а учешће су узели проректор за наставу Универзитета у Београду проф. др Дејан Филиповић, декан Биолошког факултета проф. др Љубиша Станисављевић, представници географских институција из Новог Сада и Скопља проф. др Лазар Лазић и Благоја Маркоски, као и наставник у ОШ “Иве Андрић“ у Загребу, Дејан Немчић.

Трибина под називом “Управљање природним условима и процесима“ чији је уводничар био проф. др Славољуб Драгићевић, заједно са учесницима проф. др Ивицом Милевским са Института за географију, ПМФ, Скопље, Марком Иванишевићем, ПМФ Бања Лука, проф. др Стеван Савић, ПМФ, Нови Сад третирала је најзначајније изазове из домена физичко-географских истраживања, а представљен је и Речник физичко-географских појмова.

На трибини под називом “На планети све више људи на Балкану све мање: да ли је имиграција могуће решење?“ уводничар је била проф. др Даница Шантић која је заједно са учесницима проф. др Владимиром Никитовиће, др Сањом Клемпић Богади, проф. др Драшком Маринковићем и проф. др Вером Глигоријевић разматрала савремена демографска питања и утицај миграција становништва на развитак популације у будућности са фокусом на регион.

Проф. др Иван Новковић је био уводничар трибине “Употреба ГИС алата и вештачке интелигенције“ на којој су учествовали проф. др Данимир Мандић, декан Факултета за образовање учитеља и васпитача. Пуковник Дејан Ђорђевић, директор ВГИ-а и проф. др Александар Ваљаревић са Географског факултета. Кроз занимљиву дискусију о примени ГИС-а и вештачке интелигенције у образовном процесу , уз занимљиву дискусију и занимљиву презентацију проф. Мандића, учесницима су представљане могућности одржавања наставе користећи различите видове савремених технологија.

Тема трибине „Ефекти и изазови савременог туризма“ била је везана за просторно ширење туристичког промета у Србији и могућу улогу иновативних облика екотуризма и социјалног туризма у остваривању овог циља. Учеснице трибине биле су проф. др Сања Павловић, др Слободанка Станков, проф. др Марија Братић и проф. др Данијела Вукоичић, док је уводничар био др Никола Тодоровић.

Проф. др Дејан Филиповић је био уводничар трибине “Перспективе планирања, уређења и заштите простора“, на којој је уз проф. др Александра Јововића са Машинског факултета у Београду, Саше Милића из Агенције за урбанизам и просторно планирање Србије и проф. др Барбаре Лампич са Универзитета у Љубљани дискутовао о најактуелнијим питањима: енергетици, новом просторном плану Србије, рударењу, а пренета су и искуства из Словеније, као и примери добре праксе.

Трибина под називом “Изазови целоживотног учења и одрживог образовања – образовање географа и географија у образовању“ третирала је наставне програме и садржаје географије у основним и средњим школама, компетенције наставника и др. Уводничар је била проф. др Слађана Анђелковић, а на трибини су учествовали и Добрила Лукић, Мирослав Маркићевић и Благоја Маркоски.

Трибина под називом “Географско образовање“ коју су креирале и водиле наставнице Јелена Томић и Наташа Влајић започела је мотивационим предавањем Дејана Немчића, у којем је указано на улогу наставника у образовном процесу и васпитању деце. Кроз изузетно емотивно предавање, учесници су могли да чују какве све иницијативе и активности може један наставник географије да осмисли, чули су бројне примере из живота предавача, а сесија се завршила са поздравом Хакуна матата.

Потом су сви наставници који су послали радове за скуп имали прилику да упознају учеснике са њиховим резултатима. Посебну секцију су чинили радови младих истраживача, који су есенцијално важни за будућност науке.

Сви радови су објављени у две књиге зборника радова на преко 1000 страна, са више од 300 аутора из Србије и иностранства и укупно 112 научних и стручних радова.

Организатори се захваљују ректору Универзитета у Београду проф. др Владану Ђокићу који је поздравио присутне и истакао важност географије као науке у сагледавању појава и промена у простору. Захваљујемо се свим пленарним предавачима, учесницима трибина, дискутантима, наставницима и студентима, драгим колегама из Србије и региона, Одмаралишту Ратко Митровић, општини Чајетина, Туристичкој организацији Златибор, свима који су допринели позитивној, креативној и надахнутој атмосфери на VI Конгресу географа Србије.

Вести о конгресу можете погледати и на линку:

Конгрес географа Србије – Univerzitet u Beogradu (bg.edu.rs)

Na Zlatiboru se održava 6. kongres geografa Srbije: Među učesnicima i Kikinđani • Gradski Online Kikinda

До новог виђења и осветљавања нових хоризоната наше науке, географски поздрав!