Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Опште вести   /  Географски факултет партнер на SeDa пројекту

Географски факултет партнер на SeDa пројекту

Географски факултет у Београду учествује као партнер у двогодишњем пројекту под називом „Обрасци сегрегације и простори депривације у Атини 2011-2021” (SeDa). Пројекат финансира Хеленска фондација за истраживање и иновације, а предводи га др Ставрос Спирелис из Националног центра за друштвена истраживања (EKKE). Остале партнерске институције у конзорцијуму укључују Француску школу у Атини, Бартлет школу планирања, Универзитет Харокопио, Универзитет у Лисабону, Напуљски универзитет Федерико II, Универзитет Ka Фоскари у Венецији, Универзитет у Јорку и Институт за урбана и регионална истраживања Аустријске академије наука. Из Београдског тима учествују Иван Раткај, Аљоша Будовић и Никола Јоцић.

SeDa пројект бави се изучавањем реструктурирања социјалне географије Атине током 2010-их. Значајан део пројекта представља спровођење међународне компаративне анализе кроз две студије случаја: а) евалуација отпорности три различита стамбена система на промене у Атини, Бечу и Београду, и (б) истраживање феномена „туристификације“ у Атини, Напуљу и Лисабону. SeDa пројект заснован је на међународним научним теоријама и концептима о тржиштима некретнина, урбаној обнови, џентрификацији, доступности становања и њиховим утицајима на друштвено-просторне трансформације у градовима током неколико последњих деценија.

У оквиру SeDa пројекта, у просторијама Географског факултета у Београду је од 15. до 17. маја одржана међународна радионица под називом „Системи становања и њихова отпорност кроз време у Атини, Бечу и Београду“.

Више информација о пројекту можете пронаћи на вебсајту: https://www.sedeproject.eu