Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Студенти   /  Теренска настава студената друге године Географије

Теренска настава студената друге године Географије

Студенти друге године студијског програма Географија у периоду 29-31. мај реализовали су теренску наставу на простору Источне Србије.

У склопу тродневних теренских активности студенти су посетили већи број локалитета и сагледали све аспекте физичко-географских дисциплина. Првог дана посета је започела обиласком манастира Манасија, а затим се наставила обиласком Великог врела и водопада Лисине на јужним, Крупајског врела на западним и Жагубичког врела на северним падинама планине Бељаница. Први дан завршен је успоном на Црни врх и посетом једној од главних метеоролошких станица у Србији.

Други дан студенти су имали прилику да уоче палеовулкански рељеф Источне Србије, а затим и да обиђу један од најлепших кањона у Србији – Лазарев кањон и Лазареву пећину. Теренска настава наставила се на простору општине Мајданпек, посетом три значајна физичко-географска локалитета и заштићена објекта геонаслеђа – Бели изворац, прераст Шупља стена и Рајкова пећина. Успут су могли да увиде и негативне последице људске активности на природно окружење, посетивши обале Борске реке и отворени коп у Мајданпеку.

Трећи дан посета је започела обиласком прерасти реке Вратне, а наставила се дуж Дунава (Ђердап 2 и Ђердап 1) и Ђердапске клисуре према Београду. Студенти су имали прилику да обиђу регију Кључ и централно насеље Кладово. Последњи локалитет на теренској настави било је Сребрно језеро.

Поред самих посета локалитета, студенти су имали и практичне задатке.

Теренску наставу реализовали су Ненад Живковић, Славољуб Драгићевић и Марко Ланговић.