Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Студенти   /  СТУДЕНТИ ГЕОГРАФСКОГ ФАКУЛТЕТА НА ТЕРЕНСКОЈ НАСТАВИ У ИСТОЧНОЈ СЛОВЕНИЈИ

СТУДЕНТИ ГЕОГРАФСКОГ ФАКУЛТЕТА НА ТЕРЕНСКОЈ НАСТАВИ У ИСТОЧНОЈ СЛОВЕНИЈИ

Вишегодишња сарадња са проф. др Михом Кодерманом шефом Одсека за географију Филозофског факултета Универзитета Приморска из Копра, успешно је настављена организацијом теренске наставе за студенте Географског факултета на простору Источне Словеније.

Петодневна теренска настава почела је посетом Љубљани када смо заједно са колегама са Филозофског факултета Универзитета у Љубљани проф. др. Дејаном Цигалеом и др Барбаром Лампич имали садржајан стручни обилазак града током којег смо сазнали више и о специфичностима савременог просторног и одрживог развоја престонице Словеније.

Наредних дана, боравили смо и на Похорју и походили јединствен резерват Ловренска језера на 1538 m надморске висине. Ходали смо стазом трасираном између густог покривача од полеглих борова и са дивљењем посматрали нека од 20ак малих, плитких забарених планинских језера. Рогла на Похорју нам је понудила и адреналинску атракцију „Пут између крошања”, јединствен видиковац  висине 37 m са којег се по ведром дану пружа поглед на шумовито Похорје, али и на удаљени Триглав. Уживали смо и у питомом брежуљкастом пределу смештеном у горњем току Сутле, где се налази Регионални парк и УНЕСКО МаВ резерват Козјанско. У фокусу заштите природе овог Парка су станишта аутохтоних сорти јабука, као и већег броја заштићених дивљих врста флоре и фауне.

Током боравка на подручју Источне Словеније упознали смо се и са традицијом очувања културног и историјског наслеђа. Посетили смо Жичку картузију из 12. века, дворац у Брежицама из 16. века, шетали се бањском променадом Рогашке Слатине, али и видели како изгледа најстарији чокот винове лозе на свету који постојано опстаје уз обалу Драве у Марибору већ 400 година.

Завршни део теренске наставе имали смо у Доњепосавској и Долењској регији Словеније, где смо посетили ХЕ Брежице на реци Сави, као и сликовито Ново место и бајковити Оточец на Крки.

За нова стручна знања која су нас обогатила, срдачно гостопримство и незаборавне утиске стечене током теренске посете Источној Словенији упућујемо искрену захвалност нашем колеги проф. Кодерману.