Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Опште вести   /  Uspešno realizovana internacionalna letnja škola ‘’BikeACCESS’’ u Ljubljani

Uspešno realizovana internacionalna letnja škola ‘’BikeACCESS’’ u Ljubljani

U peridu od 16. do 20. septembra 2024. godine u Ljubljani je u okviru CEEPUS programa realizovana međunarodna letnja škola ‘’BikeACCESS’’. Domaćin škole je, u suorganizaciji sa Geografskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, bio Fakultet za građevinu i geodeziju Univeziteta u Ljubljani (Katedra za prostorno planiranje). Učešće su, pod mentorstvom prof. dr Dejana FIlipovića, prof. dr Velimira Šećerova, Branka Protića i Vladimira Popovića, uzeli studenti Geografskog fakulteta: Nađa Ugrinović, Marija Damjanović, Mina Cvetković, Jelena Markovic, Uroš Mitrović, Mihajlo Đorđević, Silvija Blagojević (student OAS prostornog planiranja) i Anastasija Blagojević (student MAS GIS-a).

Letnja škola bila je posvećena infrastrukturi za biciklistički saobraćaj i fokusirana ka rešenjima mobilnosti za osobe iz osetljivih društvenih grupa (deca, stari i osobe sa invaliditetom). U okviru uvodnog dela, pretežno teorijskog karaktera, prof. dr Velimir Šećerov prikazao je učesnicima stanje i perspective biciklističkog saobraćaja u Srbiji, a prof. dr Dejan Filipović i Vladimir Popović prezentovali su ostvareni napredak i planove na polju povećanja pristupačnosti objektima u sistemu visokog obrazovanja, sa težištem na Univerzitetu u Beogradu.

Razvrstani u četiri internacionalna tima, uz kolege iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Poljske, studenti su imali praktičan zadatak da, koristeći bicikle kao prevozno sredstvo, istraže dodeljene delove Ljubljane u smislu stanja biciklističke infrastrukture, mapiraju i sistematizuju ključne prepreke na trasama između zadatih lokacija i formiraju konkretne predloge u funkciji njihovog prevazilaženja. Terenskom radu su, pored teorijskih pojašnjenja, prethodili koncizna obuka za terensko prikupljanje i obradu podataka, kao i neposredno sticanje uvida u iskustva i probleme osoba sa invaliditetom koje svakodnevno učestvuju u gradskom saobraćaju Ljubljane.

Učesnici i mentori sa Geografskog fakulteta koriste priliku da zahvale kolegama iz Ljubljane na prijemu, obezbeđivanju neophodne logistike za realizaciju škole, kao i vrednom iskustvu.