Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Студенти   /  Теренска настава студената друге године студијског програма Географија

Теренска настава студената друге године студијског програма Географија

Студенти друге године студијског програма Географија реализовали су теренску наставу на простору Источне Србије у периоду 27-29. мајa.

У склопу тродневних теренских активности студенти су посетили већи број локалитета и сагледали све аспекте физичко-географских дисциплина. Теренска настава започела је обиласком манастира Манасија, а затим се наставила обиласком Великог врела и водопада Лисине на јужним, Крупајског на западним и Жагубичког врела на северним падинама Бељанице. Успешне теренске активности првог дана завршене су у Мајданпеку уз поглед на јужни ревир рудника бакра.

Други дан студенти су имали прилику да посете значајне објекте геонаслеђа на простору општине Мајданпек – Рајкову пећину и Бели Изворац. Истог дана су могли да увиде и негативне последице људских активности на природно окружење, посетивши обале Борске реке и рударске градове Мајданпек и Бор. Кратак предах направљен је и код манастира Буково изнад Неготинске крајине, док су геоакције другог дана завршене обиласком прерасти реке Вратне.

Теренска настава се трећи дан одвијала дуж Ђердапске клисуре. Најпре су посећени Кладово и остаци Трјанаовог моста, а након тога хидроелектрана Ђердап 1. Најинтересантнији део Ђердапске клисуре сагледан је са најлепшег видиковца у оквиру НП Ђердап – Плоче. Теренска настава завршена је посетом кањону Бољетинске реке.

Поред самих посета локалитета, студенти су имали и практичне задатке током трајања теренске наставе. Теренску наставу реализовали су Снежана Ђурђић, Марко Ланговић и Јован Петронијевић.