Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Студенти   /  Теренска настава студената четврте године Географије

Теренска настава студената четврте године Географије

У периоду 29. маја–01. јуна 2024. године реализована је четвородневна теренска настава за студенте четврте године Географије у Црној Гори. Студенти су имали прилике да се упознају са основним регионалногеографским карактеристикама две географске регије: Горње Полимље и Црногорско приморје са басеном Скадарског језера.

Првог дана студенти су посетили Беране, манастир Ђурђеве Ступове, излетиште Јасиковац, Полимски музеј и планину Бјеласицу. Боравак је организован у засеоку Јапан, у селу Јошаница (Андријевица).

Другог дана, теренска настава је реализована на простору Плавско-гусињског краја, односно националног парка Проклетије. Студенти су се упознали са облицима фосилног глацијалног рељефа, крашке хидрографије и са друштвено-географским одликама овог краја. Посетили су Плавско језеро и извориште реке Лим, Савине изворе у близини Гусиња, затим валовску долину Ропојане – водопад Грље и крашко врело Савино око.

У валовској долини Грбаје, организован је успон на проклетијски врх Волушница (1.879 m) на дужини од 3,3 km (висинска разлика 800 m). Након два сата успона, студенти су били награђени погледом на Каранфиле и њихов највиши врх (2.460 m).

Трећег дана теренске наставе, студенти су посетили катунски појас Штавне и планину Комове, варошицу Вирпазар, цитаделу Стари Бар, Тополицу, двор краља Николе у Бару и увалу Штрбина у Сутомору.

У реализацији теренске наставе учествовало је 20 студената Географије, проф. др Марко Јоксимовић, доцент др Филип Крстић и асистент мср Владимир Малинић. Велику помоћ на терену је пружила и проф. др Мирјана Гајић.