Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Студенти   /  Теренска настава студената Географије

Теренска настава студената Географије

У периоду од 20. до 22. маја 2024. године одржана је теренска настава студената треће године студијског програма Географија. Теренска настава оджана је на простору старопланинског и ртањског краја, при чему су студенти имали прилику да обиђу и истраже друштвено-географске специфичности овог дела Србије.

Првог дана терен је обухватао обилазак у шумама сакривеног „каменог села“ – Гостуша, потом центра јужног дела старопланинског краја – града Пирот, као и природног раритета, кањона реке Росомаче – Росомачки лонци (Славињско грло). Другог дана обишли смо село Дојкинце, спортско-рекреативни центар Дојкинци и један од многобројних водопада – Тупавица, потом село Рсовце и цркву у стени (Светих апостола Петра и Павла), и из старопланинског дела Висок боравак усмерили ка књажевачкој општини. Посећен је центар Буџака, некадашње рударско насеље – Кална, а потом је из села Црни Врх уследио успон на врх Бабин зуб. Трећи дан започет је посетом места у коме је време стало – спонтано расељеног села Габровница, затим су посећени центар Заглавка – село Доња Каменица и центар општине – Књажевац. Теренска настава завршена је на простору ртањског краја, обиласком рударског насеља Ртањ, светилишта Врело и хотела Рамонда.

Кроз боравак на терену, студенти су имали прилике да уоче карактеристике локалног положаја, физиономије, демографских, економских и функционалних одлика, како руралних, тако и урбаних насеља на овом простору.

Теренску наставу спровели су доцент др Никола Јоцић и истраживач-сарадник Даница Ђуркин.