Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Опште вести   /  Letnja škola: Urban Housing Markets in Central and Southeastern Europe 2024

Letnja škola: Urban Housing Markets in Central and Southeastern Europe 2024

OeAW Letnja škola: Urban Housing Markets in Central and Southeastern Europe

  1. septembar – 3. oktobar 2024, Beč – Beograd – Atina

Letnja škola je namenjena studentima master i doktorskih studija sa osnovnim znanjem ili istraživačkim interesovanjem za oblast urbanog stanovanja i tržišta nekretnina. Akreditovana je od strane Univerziteta u Beču i učesnici će dobiti sertifikat u vrednosti od 4 ESPB.

Sadržaj i koncept

Letnja škola je usmerena na različite uslove i okvire urbanih stambenih tržišta – kao što su regulatorni okviri, istorijski razvijene strukture stambenog tržišta ili trenutne konstelacije aktera. Varijacija ovih okvira je ključna za razumevanje različitih uticaja „globalnih“ procesa – kao što su finansijalizacija, džentrifikacija, internacionalizacija – na gradska stambena tržišta u Evropi.

Gradovi: Beč, Beograd, Atina

Letnja škola će se fokusirati na stambena tržišta u tri evropske metropole, koje karakterišu veoma različiti razvojni putevi i regulatorni okviri. Bečko stambeno tržište karakteriše visoko regulisano tržište zakupa i veliki fond socijalnih stanova. Beograd je, s druge strane, doživeo radikalnu transformaciju 1990-ih u slabo regulisano stambeno tržište. Stambeno tržište u Atini je pogođeno bumom na tržištu i krizom evra koja je usledila.

Program letnje škole

Letnja škola će se održati u Beču, Beogradu i Atini; tri dana u svakom gradu; seminari će se održavati u prepodnevnim satima; popodnevni sati predviđeni su za obilazak grada i posete relevantnim akterima.

Obrazac za prijavljivanje

Rok za podnošenje prijava je 28. februara 2024. Molimo da svoju prijavnu dokumentaciju (motivaciono pismo, CV, registracioni formular) pošaljete na urbanhousing@oeaw.ac.at

Troškovi: 680 EUR za 3+3+3 dana škole, uključujući smeštaj i transfere od Beča do Beograda (autobus) i od Beograda do Atine (let).

Studenti iz zemalja Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope mogu da konkurišu za stipendiju iznosu od 300 EUR.

Više informacija na: https://www.oeaw.ac.at/isr/urban-housing-markets

Kontakt osobe za više informacija: Doc. dr Aljoša Budović (aljosa.budovic@gef.bg.ac.rs)