Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Опште вести   /  Blended Intensive Program (BIP) “Positive Energy District”

Blended Intensive Program (BIP) “Positive Energy District”

У оквиру другог по реду Blended Intensive Program (BIP) “Positive Energy District”, периоду од 09. – 14. октобра 2023. године реализован је физички део мобилности у Аустрији, у градовима Беч и Ст. Полтен.BIP реализован је у партнерству три институције, Техничког универзитета у Бечу – Институт за просторно планирање, Словачког техничког универзитета – Институт за менаџмент, одсек за просторно планирање и Универзитета у Београду – Географски факултет, одсек за просторно планирање.

На BIP је учествовао 31 студент са три партнерска универзитета и три наставника. Поред студената из Србије учествовали су студенти из Аустрије, Словачке, Турске, Италије и Индонезије. Под менторством др Александра Ђорђевића, ван. проф., на БИП су учествовали следећи студенти географског факултета: Владимир Поповић (студент ДАС) и Смоловић Никола, Ђуровић Лука, Миливојевић Лазар, Аџемовић Никола, Миловановић Милица и Рајачић Марија (студенти ОАС).

Студенти су током шест дана програма идентификовали проблеме просторног планирања и просторног развоја (климатске промене, уштеда енергије, обновљиви извори енергије, мобилност, урбано и регионално планирање, интегрисани приступи планирању, методе сценарија и “backcasting”, управљање енергијом, просторни контекст, укупни концепт развоја, везе и односи према окружењу, односи изнутра-споља, коришћење земљишта, функције зграда, јавни простори, активности и нове намене, друштвени аспекти, групе корисника, динамика и апропријација простора, и сл.) на поменутим локалитетима (градови Ст. Полтен и Беч) и давали предлоге за израду плана или стратегије за њихово решавање.

Више информација о догађају можете видети на Positive Energy Districts – Trinational course (bg.ac.rs)