Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Опште вести   /  Oдржана mеђународна научна конфренција Зелена агенда за Западни Балкан

Oдржана mеђународна научна конфренција Зелена агенда за Западни Балкан

Међународна научна конфренција Зелена агенда за Западни Балкан, одржана је од 20-22. јуна у Београду у организацији Географског факултета.

Конференција је окупила више од две стотине учесника из земаља Западног Балкана, Европе и САД. Поред истраживача и научника, који традиционално посећују догађаје у организацији Географског факултета, конференцији су присуствовали представници  Српске академије науке и уметности, амбасадори, представници Мниистарстава у Влади Републике Србије, представници Делагације ЕУ у Србији, Програмa Уједињених нација за развој (UNDP), Савета за регионалну сарадњу (Regional Cooperation Council), Привредне коморе Србије и многи други актери релевантни за имплементацију Зелене Агенде у земљама Западног Балкана.

Главне теме конференције повезане су са смерницама Европске комисије за имплементацију Зелене Агенде у земљама Западног Балкана – декарбонизација, циркуларна економија, смањење загађења, одржива производња хране и заштита биодиверзитета.  Поред пет кључних области посебна пажња посвећена је просторном планирању, као једном од књучних инструмената за имплементацију Агенде, као и младим истраживачима, њиховим радовима и могућностима за развој предузетништва.

Аутори апстраката (више од 60 апстраката, преко 200 аутора из 13 држава) презентованих на конференцији покривају широк дијапазон научних области, а њихови радови представљају вредан допринос разумевању раличитих перспектива и приступа имплементацији Зелене Агенде. Презентована истраживања и динамичне дискусије отвориле су бројна питања и надамо се одговоре на иста у периоду пред нама. Презентовани примери добре праксе, бројна стратешка документа, пропјекти, анализе и др. водили су ка квалитетним закључцима конференције који ће у будућности бити коришћени за за будућа истраживања али и успешну имплементацију Зелене Агенде на Западном Балкану.

Књига апстраката (PDF)

Теме: 

Тема 1: Чисти извори енергије и климатске промене

Тема 2: Према циркуларној економији

Тема 3: Смањење загађења ваздуха, воде и земљишта

Тема 4: Одржива пољопривреда и производња хране

Тема 5: Заштита биодиверзитета и екосистема

Тема 6: GreenFORCE – Зелена агенда и просторно планирање

Тема 7: Радови младих истраживача