Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Студенти   /  ТЕРЕНСКА НАСТАВА СТУДЕНАТА ЧЕТВРТЕ ГОДИНЕ ГЕОГРАФИЈЕ

ТЕРЕНСКА НАСТАВА СТУДЕНАТА ЧЕТВРТЕ ГОДИНЕ ГЕОГРАФИЈЕ

У периоду 27–29. маја 2023. године реализована је тродневна теренска настава за студенте четврте године Географије. Првог дана студенти су посетили Беране, манастир Ђурђеве Ступове, излетиште Јасиковац и планину Комове, преко превоја Трешњевик.

Другог дана, теренска настава је реализована на простору Плавско-гусињског краја, односно националног парка Проклетије. Студенти су се упознали са облицима фосилног глацијалног рељефа, крашке хидрографије и са друштвено-географским одликама овог краја. Посетили су Плавско језеро и извориште реке Лим, Савине изворе у близини Гусиња, затим валовску долину Ропојане – водопад Грље и крашко врело Савино око.

У валовској долини Грбаје, организован је успон на проклетијски врх Волушница (1.879 m) на дужини од 3,3 km (висинска разлика 800 m). Након два сата успона, студенти су били награђени погледом на Каранфиле и њихов највиши врх (2.460 m).

Трећег дана теренске наставе, студенти су посетили Реџепагића кулу у Плаву, јединствен културно-историјски споменик из 17. века, национални парк Биоградска гора и Биоградско језеро и манастир Милешеву.

У реализацији теренске наставе учествовало је 25 студената Географије, проф. др Марко Јоксимовић и асистенти Филип Крстић и Владимир Малинић.