Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Студенти   /  Теренска настава студената ГОЖС у Новом Саду

Теренска настава студената ГОЖС у Новом Саду

У петак 9. децембра 2022. године, студенти четврте године студијског програма Геопросторне основе животне средине посетили су Покрајински завод за заштиту природе и Департман за географију, туризам и хотелијерство у оквиру Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду.

Природњачка збирка Покрајинског завода за заштиту природе представља спону између заштите природе и музејске делатности. Прикупљени природњачки материјал послужио је као основа за сагледавање природних вредности наше земље и указао на потребу очувања и заштите природе.

Укупан фонд природњачког материјала данас чини преко 25.000 музејских јединица разврстан у оквиру студијских збирки: геолошко-палеонтолошка, минералошка и петролошка збирка, ботаничка, ентомолошка, ихтиолошка, херпетолошка, орнитолошка и териолошка збирка. У богатим студијским и меморијалним збиркама налазе се представници ишчезлих, ретких и угрожених врста, значајних за сагледавање историјске компоненте и заштите биодиверзитета. Велики број геолошко-палеонтолошких локалитета и профила који репрезентују сегменте из геолошке прошлости Србије више нису доступни за истраживање. Трагови о њиховом постојању сачувани су захваљујући материјалу из збирки и архивираној документацији, тако да сведоче о геодиверзитету ових простора и указују на сталне промене које се дешавају у природи.

Природњачке збирке поменуте институције се користе за едукацију и подизање свести о потреби заштите и очувања био и геодиверзитета, што је уједно био и повод да студенти четврте године основних студија, смера „Геопросторне основе животне средине” са Географског факултета, Универзитета у Београду посете исте. Студенти су уз помоћ кустоса, предметног професора др Тина Лукића и истраживача мср Уроша Дурлевића били у прилици да се упознају са најважнијим заштићеним природним добрима на простору АП Војводине, али и да сагледају актуелне еколошке проблеме (нпр. криволов, тровање фураданом и сл.) који спадају у домен изучавања Еколошке безбедности. Након кратког предавања приређен је и обилазак сталне музејске поставке, а након тога студенти су имали прилику да посете и Природно-математички факултет, Департман за географију, туризам и хотелијерство, Универзитета у Новом Саду. У библиотеци ДГТХ асистенткиња мср Милица Радаковић приредила је кратку презентацију институције домаћина, као и кратко научно-популарно предавање на тему „Проблематика светлосног загађења”. Након радног дела посете уприличен је и коктел добродошлице у циљу неговања међуинституционалне сарадње између Департмана за географију, туризам и хотелијерство, Универзитета у Новом Саду и Географског факултета, Универзитета у Београду.