Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Опште вести   /  Одржан састанак са представницима географских институција

Одржан састанак са представницима географских институција

Декан Универзитета у Београду – Географског факултета професор др Велимир Шећеров, заједно са продеканком за наставу, професорком др Снежаном Ђурђић и продеканком за науку и међународну сарадњу, професорком др Даницом Шантић, угостио је руководиоце и представнике свих виосокошколских установа у Републици Србији које школују географе, односно на којима се реализију студијски програми из области географије, као и руководиоце водећих географских институција.

Састанку су, поред руководства Географског факултета, присуствовали:

  • проректор за наставу Универзитета у Београду професор др Дејан Филиповић,
  • шеф Одсека за географију Универзитета у Београду – Географског факултета професор др Славољуб Драгићевић,
  • директор Департмана за географију, туризам и хотелијерство Универзитета у Новом Саду – Природно-математичког факултета професор др Лазар Лазић,
  • шеф Одсека за географију Природно-математичког факултета са седиштем у Косовској Митровици професор др Саша Милисављевић, као и и професорка др Ивана Пењишевић,
  • професор др Ранко Драговић испред Универзитета у Нишу – Природно-математичког факултета,
  • директор Географског института „Јован Цвијић“ САНУ др Милан Радовановић и заменик директора др Ана Милановић Пешић,
  • председник Српског географског друштва професор др Иван Раткај,
  • члан Националног акредитационог тела Републике Србије професор др Дејан Шабић.

На састанку се, пре свега, разговарало о тренутном стању науке и струке, статусу наставничких смерова, константном иновирању студијских програма, сарадњи са привредом и сл. Као важне теме издвојиле су се интензивнија институционална сарадња, припрема за државну матуру која се ускоро очекује и организација наредног Конгреса географа. Разматране су и могућности за боље запослење свршених студената и проналажење модела за њихову бољу друштвену видљивост и афирмацију.

Као први конкретан корак у јачању сарадње договорено је оснивање заједнице институција које се баве наставно-научним радом у области географије, као и сарадња студентских организација са ових факкултета. У априлу 2023. године биће организован први студентски сусрет свих институција на Златибору.

Декан Шећеров захвалио је присутнима што су прихватили позив, изразили спремност и жељу за даљом сарадњом и пренео неподељено задовољство свих учесника састанка осталим члановима колектива. Ово је први у низу састанака који би требало да се периодично одржавају.